Sommige automobilisten durven niet meer achter het stuur te kruipen. Daar kunnen veel redenen voor zijn: slecht weer, ‘s nachts rijden, files, angst om naar een onbekende plek te gaan, door een tunnel of over een brug rijden. Deze irrationele angsten zijn even talrijk als gevarieerd en ze hebben een naam: amaxofobie.
Hoe ontstaat amaxofobie?
Maar hoe worden deze bestuurders getroffen door amaxofobie? Het mechanisme erachter is hetzelfde als bij alle andere fobieën: het verschijnen van angst kan in een vicieuze cirkel veranderen en een echte obsessie worden. De angst wordt na verloop van tijd sterker en kan zich ontwikkelen tot regelrechte paniekaanvallen.
Natuurlijk ontstaan sommige gevallen van amaxofobie na een ongeval of trauma, maar niet allemaal. In een interview met Sud Presse wijst VIAS erop dat fobieën doorgaans te wijten zijn aan meerdere factoren. Dit betekent dat de angst zich geleidelijk nestelt in de hersenen, die geen onderscheid meer kunnen maken tussen een reëel risico en een indruk.
Advertentie – lees hieronder verder
Er bestaan geen statistieken over amaxofobie in België. Maar we weten wel dat het bestaat en VIAS krijgt er regelmatig meldingen van. Over het algemeen blijft deze irrationele angst een geheim. VIAS wil daarom de koe bij de horens vatten en erop wijzen dat de gevallen sterk uiteenlopen. Sommige mensen rijden niet in de regen, anderen ’s nachts enzovoort. Volgens VIAS lijkt het erop dat steeds meer jongeren (onder de dertig) last hebben van amaxofobie, waardoor sommigen zelfs hun rijexamen niet meer afleggen.
Opleiding
Om het probleem van deze bestuurders te verhelpen, heeft VIAS een opleiding ontwikkeld. Het gaat om een module van tien uur verdeeld over drie dagen. Binnenkort start een testfase, in de hoop deze opleiding in de loop van 2024 voor zo veel mogelijk mensen beschikbaar te maken.
Voor het theoretische deel heeft VIAS ten eerste een luisterfase voorzien. Dit gebeurt in een kleine groep om vertrouwen te wekken, maar ook om te laten zien dat andere mensen met hetzelfde probleem kampen. Ten tweede legt de trainer de mechanismen uit waardoor amaxofobie ontstaat en hoe je dit kunt verhelpen, bijvoorbeeld door relaxatie. Ten slotte wordt in het derde deel van de cursus geprobeerd te beoordelen hoever de cursist staat en welke stappen nog genomen moeten worden om zijn of haar angsten te overwinnen.
VIAS is ook van plan om de cursus af te sluiten met een rijexamen, maar dit punt staat nog ter discussie, kwestie van mensen die lijden aan amaxofobie met zo’n rijexamen niet af te schrikken voor de cursus. Om te weten waar de training plaatsvindt en hoeveel die kost, moeten we tot 2024 geduld oefenen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be