Verkeersveiligheid

Waarom veroorzaakt regen altijd files?

Het regenweer is terug en dat veroorzaakt onvermijdelijk een nieuwe golf van files op de Belgische wegen. Maar waarom zijn er altijd files bij regen, zelfs als er geen ongevallen gebeuren?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 12 sep. 2024 | Leestijd: 3 min

Het nieuwe schooljaar is begonnen. Ook de regen keerde terug, vooral deze week. De zenuwen van automobilisten worden al op de proef gesteld, want het duurde maar enkele minuten voor enorme files ontstonden in alle grote steden van het land. De belangrijkste oorzaak van de files? De regen, die het rijden bemoeilijkte en de files nog langer maakte. Maar waarom veroorzaken natte weersomstandigheden systematisch files? Dat vraagt een woordje uitleg.

Veiligheid, een van de hoofdoorzaken

Om deze terugkerende situatie te begrijpen, moeten we kijken naar het gedrag van bestuurders als het regent. Benoît Godart, woordvoerder van VIAS, vertelt aan La Dernière Heure dat de grotere veiligheidsafstand tussen auto’s een van de voornaamste factoren is bij het ontstaan van files.

Advertentie – lees hieronder verder

Als het regent, respecteren automobilisten de veiligheidsafstanden strikter. Er kunnen dus minder auto’s tegelijk op dezelfde plaats passeren. Hoewel dit gunstig is voor de verkeersveiligheid, heeft dit fenomeen een langere reistijd als direct gevolg. De remafstand van een voertuig wordt in de regen met 1,5 vermenigvuldigd. Dat bestuurders hun gedrag aanpassen, vertraagt het verkeer dus aanzienlijk.

1645

Zicht

Regen beïnvloedt ook het zicht, een andere factor bij het ontstaan van files. Als het harder regent, kunnen bestuurders minder goed anticiperen op de bewegingen van andere weggebruikers, waardoor ze trager en voorzichtiger moeten rijden.

VIAS benadrukt ook dat het belangrijk is om je mistlichten te gebruiken bij hevige regenval. Deze regel wordt vaak genegeerd: als de ruitenwissers op volle snelheid werken, moet je ook je mistlichten aanzetten. Mistlichten verbeteren namelijk het zicht en maken het gemakkelijker om zelf gezien te worden in het verkeer. VIAS beweert zelfs dat het gebruik van mistlichten in deze situatie helpt om de files te verminderen.

Hogere waakzaamheid nodig

Waakzaamheid is essentieel bij nat weer. Plassen kunnen zich snel vormen, wat het risico op aquaplaning en controleverlies over de auto verhoogt, zelfs als die uitgerust is met elektronische hulpmiddelen (bijvoorbeeld ESP). Als er geen grip meer is, kan geen enkel systeem het ergste voorkomen.

73

Daarom wordt de maximumsnelheid op snelwegen bij regenweer in Frankrijk verlaagd tot 110 km/u. Deze maatregel bestaat niet in België, maar het is natuurlijk sterk aan te raden om je snelheid aan te passen aan de weersomstandigheden, vooral als je je bewust bent van de staat van onze wegen. In België kan rijden met 120 km/u in hevige regen bestraft worden met een boete als het andere weggebruikers in gevaar brengt.

Tips tegen files

Enkele tips kunnen bestuurders helpen om beter te reageren op nat weer. De eerste aanbeveling van VIAS is om bij slecht weer vroeger te vertrekken. Dit voorkomt dat je onder stress staat of te laat komt. Het is ook een goed idee om regelmatig je lichten en bandenspanning te controleren, voorzorgsmaatregelen die het hele jaar door gelden. Last but not least is het aan te raden om je ruitenwissers om de 30.000 km te vervangen, omdat ze bijzonder hard werken in ons land. Een eenvoudige klus die zeer doeltreffend is en het rijden een stuk comfortabeler maakt.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon