Uurverandering: wat met de verkeersveiligheid?

De Europese Commissie heeft gezegd af te willen stappen van de jaarlijkse veranderingen van winter- naar zomeruur en omgekeerd. Het ‘zomeruur’ zal behouden blijven, het ‘winteruur’ verdwijnt. Zal die beslissing invloed hebben op de verkeersveiligheid?

Gepubliceerd op 5 september 2018
Leestijd : 1 min

Deel

Uurverandering: wat met de verkeersveiligheid?

In België zou de overgang van zomer- naar winteruur zorgen voor 29% meer verkeersongevallen waarin voetgangers betrokken zijn, of toch tijdens de piekuren (17-18u) in de maanden oktober en november. Bovendien zou het een stijging van 63% van het aantal doden en zwaargewonden betekenen, zo zegt VIAS aan de krant Le Soir.

Het schrappen van het ‘winteruur’ moet ‘s avonds in de winter een uur extra licht opleveren, wat bevorderlijk moet zijn voor de verkeersveligheid. Langs de andere kant blijft het ‘s ochtends een uur langer donker, wat de risico’s op ongevallen dan weer verhoogt. De zon komt dan pas op omstreeks 9u40.

Ondanks de cijfers blijft de Europese Commissie voorzichtig: “Het is moeilijk om na te gaan wat nu juist het effect zal zijn op de verkeersveiligheid. Er zijn nog zoveel andere factoren die een rol spelen.”

Advertentie – lees hieronder verder

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Joris Bosseloo Content & Community Manager / Chief Editor

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.