Actualiteit

Uurverandering: wat met de verkeersveiligheid?

Geschreven door Joris Bosseloo | 05/09/2018

De Europese Commissie heeft gezegd af te willen stappen van de jaarlijkse veranderingen van winter- naar zomeruur en omgekeerd. Het ‘zomeruur’ zal behouden blijven, het ‘winteruur’ verdwijnt. Zal die beslissing invloed hebben op de verkeersveiligheid?

In België zou de overgang van zomer- naar winteruur zorgen voor 29% meer verkeersongevallen waarin voetgangers betrokken zijn, of toch tijdens de piekuren (17-18u) in de maanden oktober en november. Bovendien zou het een stijging van 63% van het aantal doden en zwaargewonden betekenen, zo zegt VIAS aan de krant Le Soir.

Het schrappen van het ‘winteruur’ moet ‘s avonds in de winter een uur extra licht opleveren, wat bevorderlijk moet zijn voor de verkeersveligheid. Langs de andere kant blijft het ‘s ochtends een uur langer donker, wat de risico’s op ongevallen dan weer verhoogt. De zon komt dan pas op omstreeks 9u40.

Ondanks de cijfers blijft de Europese Commissie voorzichtig: “Het is moeilijk om na te gaan wat nu juist het effect zal zijn op de verkeersveiligheid. Er zijn nog zoveel andere factoren die een rol spelen.”

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's