Nooit heeft een bezoek van een lid van de Amerikaanse regering aan Taiwan zoveel commentaar uitgelokt. En bedreigingen, omdat Peking zijn woede niet verbergt en het eiland, dat het beschouwt als een van zijn provincies (een beetje zoals Oekraïne voor Rusland), ook openlijk heeft bedreigd met economische en militaire vergelding, alsook de Verenigde Staten
Je vraagt je af wat de Verenigde Staten zoeken in dit nieuwe open conflict aan de andere kant van de wereld. Een goede vraag met een voor de hand liggend antwoord: achter deze oorlogsretoriek schuilt een groot economisch belang, namelijk de controle over de wereldwijde productie van halfgeleiders waarvan Taiwan zowat het monopolie heeft.
Helft van de productie
Taiwan is goed voor meer dan de helft van de wereldproductie van de chips die onze mobiele telefoons, consumentenelektronica, militaire uitrusting en auto’s laten functioneren. Ter vergelijking: Zuid-Korea, de naaste concurrent van Taiwan, bevoorraadt slechts 17% van de markt.
In die zin is Taiwan veel belangrijker voor de Amerikanen – evenals de Chinezen of een ander ontwikkeld land – dan Oekraïne. En dus zal het voor de Yankees veel moeilijker zijn om uit dit conflict te blijven. Cruciaal hierbij is het bedrijf Taiwan Semiconductor Manufacturing Company of TSMC dat 92% van de wereldwijde markt voor high-end chips in handen heeft, dus ook diegenen die door bijvoorbeeld Apple worden gebruikt.
Advertentie – lees hieronder verder
De knowhow van dit bedrijf is gewoon uniek in de wereld en zonder een nauwe samenwerking met TSMC zouden de Amerikanen waarschijnlijk niet in staat zijn om hun technologische vooruitgang te behouden. Zo simpel is het…
China op zijn hoede
Toch de inzet is niet alleen hoog voor de Verenigde Staten. Ook China is sterk afhankelijk van Taiwan, aangezien het eiland goed is voor 60% van de Chinese vraag. Meer dan 90% van de halfgeleiders die China gebruikt worden, komt uit het buitenland. We moeten dus niet verder zoeken naar de reden waarom China, de Verenigde Staten en Europa zojuist tientallen miljarden dollars hebben vrijgemaakt om deze technologieën op eigen bodem te ontwikkelen. In Europa is dat de beroemde Chip Act.
De situatie is daarom van het grootste belang, want als het tot een gewapend conflict zou komen zoals China suggereert, zou de hele wereld zich in een nieuwe grote crisis gestort worden waarvan niemand de uitkomst kent. Ze zou waarschijnlijk verwoestender zijn dan de oorlog in Oekraïne en de hoge energieprijzen die we momenteel ervaren.
Bij TSMC wordt de omvang van de dreiging gemeten en baas Mark Liu zei zelfs op CNN: “In het geval van het gebruik van militair geweld of een invasie, zullen de faciliteiten van TSMC buiten werking treden. Deze faciliteiten zijn zo geavanceerd dat ze afhankelijk zijn van een real-time verbinding met de buitenwereld, Europa, Japan, de Verenigde Staten. De productiefaciliteiten en het hoofdkantoor van het bedrijf liggen bovendien op slechts een paar kilometer van de Chinese kust.”
Men zich afvragen wat de houding van Peking kan temperen, dat alleen maar denkt aan het herwinnen van de controle over Taiwan en vooral over de halfgeleiderproductie aldaar. Politiek gezien zal president Xi Jinping naar verwachting worden herkozen op het congres van de Communistische Partij dat over enkele weken zal plaatsvinden. Daarvoor heeft de man echter overwinningen nodig, omdat zijn Covid-beleid steeds meer onder druk staat. De verovering van Taiwan zou voor hem een kans zijn, zelfs als dat betekent dat hiermee alle economieën en industrieën van de planeet op de knieën moeten worden gebracht…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be