De bouw van de Tesla Gigafactory in Grünheide, in de buurt van Berlijn, blijft de media halen. Eerst werd er geklaagd dat er te veel bomen werden gekapt, vervolgens dat het voortbestaan van de plaatselijke fauna in gedrang kwam (meer bepaald gladde slangen en zandhagedissen) en vervolgens kreeg Tesla een boete wegens de niet-naleving van de wetgeving wat de reclyclage van batterijen betreft. De Californische fabrikant kreeg het op de koop toe aan de stok met de Duitse politiek omdat die “te lang talmde met het uitreiken van vergunningen” (iets wat je bijna een Belgisch verhaal zou kunnen noemen). Tesla kreeg daarnaast kritiek van een deel van de Duitse bevolking omdat niet minder dan 1 miljard euro aan overheidssteun werd beloofd. De werkzaamheden moesten zelfs nog eens worden onderbroken omdat een waterrekening niet werd betaald.
Lek van giftig product
Dit verhaal is nog niet ten einde, want een milieuorganisatie is – opnieuw – naar de rechter gestapt om de bouw van de Gigafactory een halt toe te roepen, of toch die van bepaalde machines die in hun testfase verkeren. De reden heeft ditmaal niet rechtstreeks met beschermde diersoorten die rond de werf wonen of met verdwijnende flora te maken, maar met een mogelijk risico op de lekkage van een giftig product. De NGO claimt namelijk dat er waterstoffluoride is ontsnapt.
Waterstoffluoride
Waterstoffluoride is een bijtend zuur dat in veel sectoren wordt toegepast. Het wordt gebruikt in tandheelkunde, als oplosmiddel in laboratoria, als oplosmiddel voor roest in de luchtvaart, in de glas- en de halfgeleiderindustrie enzovoort. Tesla gebruikt het dus ook, maar volgens de organisatie niet met de nodige voorzichtigheid.
Advertentie – lees hieronder verder
Uitgesteld
De Tesla Gigafactory in Duitsland zou oorspronkelijk volgende maand zijn deuren openen. Die inhuldiging wordt door alle problemen uitgesteld tot het einde van dit jaar, op voorwaarde dat alle obstakels tegen dan overwonnen zijn.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be