De kilometerheffing voor vrachtwagens werd in Wallonië ingevoerd in 2016 en is al enkele keren geïndexeerd, bijvoorbeeld vorig jaar (2022). De tarieven zullen echter opnieuw stijgen, en deze keer forser. Niet door een kleine indexering, maar door een tariefverhoging. De Waalse wegbeheerder SOFICO heeft aangegeven dat de belasting met gemiddeld 15 procent stijgt, waarbij een onderscheid gemaakt wordt tussen Euro 5- en Euro 6-voertuigen.
Volgens SOFICO is deze verhoging nodig om de tarieven af te stemmen op die van Vlaanderen, die in juli 2020 verhoogd werden. Daarnaast heeft SOFICO ook te maken met hogere kosten voor het beheer van haar wegennet, dat ongeveer 2.300 km lang is, met 400 km aan knooppunten.
Juiste balans?
Aan L’Echo geeft SOFICO meer details over de bijkomende kosten die het moet dragen. Er is natuurlijk de indexering van de lonen van het personeel, maar ook de stijging van de kosten op de werven, met name voor beton en asfalt, materialen die 20 procent duurder werden. Ook de energiekosten zijn geëxplodeerd (verlichting, tunnelventilatie enzovoort). Die vertegenwoordigen nu 30 miljoen euro per jaar, in plaats van 10 miljoen. De impact op de begroting 2023-2027 wordt geraamd op 100 miljoen euro voor de exploitatie en 230 miljoen euro voor de investeringen.
Advertentie – lees hieronder verder
45 miljoen extra belastingen
Volgens de prognoses, levert de tariefverhoging jaarlijks 45 miljoen euro extra op, met een totaal van 320 miljoen euro. De verhoging is echter niet voor alle voertuigen hetzelfde, omdat nu ook rekening gehouden wordt met een milieufactor: de Euronorm en het gewicht van het voertuig. Zo bedraagt de verhoging 23,4 procent voor Euro 5-voertuigen van 32 ton (19 eurocent/km), tegenover 15,6 procent voor Euro 6-voertuigen (17,8 eurocent/km). Voor de categorie 12-32 ton bedraagt de stijging 8,1 procent voor Euro 5 (16,1 eurocent/km), terwijl de prijs voor Euro 6 (14,9 eurocent/km) niet verandert.
Meteen reacties
De UPTR, de vakvereniging van het transport en de logistiek, heeft al gereageerd op deze aankondiging van SOFICO en betreurt dat de transporteurs opnieuw meer moeten betalen. De UPTR weigert te geloven dat SOFICO deze extra miljoenen nodig heeft om te kunnen functioneren. Door de recente stijging van de energieprijzen heeft de transportsector zwaar geleden en blijven de marges zeer laag, vooral terwijl firma’s moeten concurreren met transportbedrijven uit oostelijke landen.
Bovendien is het voor de professionals niet duidelijk waarom precies de zwaardere vrachtwagens het meest betalen, aangezien het verbruik niet simpelweg verdubbelt. Dit geldt ongetwijfeld voor het milieucriterium. Qua infrastructuur is het echter een feit dat deze vrachtwagens de wegen meer beschadigen… In ieder geval geven de professionals in de sector al aan dat zij geen andere keuze zullen hebben dan deze verhogingen rechtstreeks door te rekenen aan de eindgebruiker. De consument zal dus opnieuw meer moeten neertellen voor zijn producten.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be