Binnenkort boetes gebaseerd op inkomen?

In België worden boetes wettelijk vastgelegd. Maar sommige politici willen dat de regels veranderen en dat boetes worden berekend op basis van inkomen. Realistisch?

Gepubliceerd op 26 april 2024
Leestijd : 3 min

Deel

Binnenkort boetes gebaseerd op inkomen?

In België worden de tarieven van boetes duidelijk bepaald door de wet en gelijk toegepast op alle overtreders. Natuurlijk hebben we het hier over standaardboetes en niet over gerechtelijke beslissingen, waar rechters over de situatie en boetes beslissen op basis van de feiten, de risico’s en het gedrag van de overtreder.

Maar sommige politieke partijen willen dat deze manier van werken verandert, en dat boetes eerder worden berekend op basis van het inkomen van overtreders. Verschillende politieke programma’s benadrukken dit, zoals dat van de Waalse PS. En het is duidelijk dat de socialisten niet de enigen zijn die willen nadenken over differentiatie, want ook Les Engagés en Ecolo willen hierover nadenken. De impact van een boete kan inderdaad zeer verschillend zijn afhankelijk van de sociale klasse van de overtreder. Zo kan een kleine boete het soms moeilijk maken voor een eenoudergezin, terwijl een grote boete als onbelangrijk kan worden beschouwd voor een rijke zakenman.

Hoge inkomens straffen?

In het programma van de PS staat bijvoorbeeld: “Op dit moment krijgen overtreders een boete of een schikking aangeboden, waarvan de waarde niet afhankelijk is van hun inkomen. Voor sommigen is dit veel, maar voor anderen zijn de bedragen verwaarloosbaar en hebben ze niet het gewenste afschrikeffect. Om meer sociale gelijkheid te herstellen en boetes echt afschrikwekkend te maken voor mensen met hogere inkomens, stelt de PS voor om, naar het voorbeeld van andere Europese landen zoals Zwitserland, Finland of Zweden, een speciaal mechanisme in te voeren voor verkeersovertredingen. Zo zou het bedrag van boetes verhoogd worden, tot op zekere hoogte, in verhouding tot de inkomen van overtreders.”

368

Advertentie – lees hieronder verder

Het voorstel is dus heel duidelijk en wil een systeem invoeren dat al in sommige landen bestaat, dat aanzienlijk strenger is voor mensen met een hoog inkomen, aangezien sommige boetes kunnen oplopen tot enkele tienduizenden euro’s.

Binnenkort discussies hierover?

Sommige partijen zijn niet ongevoelig voor dit voorstel. Zo wil Ecolo het principe van modulerende boetes bestuderen. Volgens een interview van de Groenen met SudInfo, worden de meest bevoorrechte mensen momenteel proportioneel minder gestraft voor dezelfde overtreding. Het is dus de moeite waard om dit voorstel, dat meer sociale rechtvaardigheid wil introduceren, te onderzoeken, ook al maakt dit momenteel geen deel uit van het programma van Ecolo.

Ook Les Engagés vindt het voorstel van de PS interessant, maar meer met het oog op de strijd tegen recidivisten. Les Engagés wijst erop dat, afhankelijk van iemands financiële situatie, een boete van hetzelfde bedrag een aanzienlijk deel van zijn budget kan uitmaken, of slechts een klein deel ervan. Een gelijke boete is dus niet noodzakelijk eerlijk. In sommige gevallen moeten boetes daarom evenredig zijn aan het inkomen. Het doel is om de rijkste mensen en bedrijven verantwoordelijker te maken. Het blijft nu afwachten of er na de verkiezingen over gedebatteerd zal worden, want tegen juni is het te laat. En jij, wat vind je van deze maatregel? Laat ons je mening weten op onze Facebookpagina.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Lees meer over
Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.