Actualiteit

Toch geen boete voor 1 km/u te snel rijden

Enkele weken geleden kondigde Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) een strenger verkeersbeleid aan waarbij “niemand nog mag ontsnappen.” Dat betekent echter niet dat je al voor 1 km/u te snel rijden wordt beboet, want de technische foutenmarge van 6 km/u voor snelheidscamera’s blijft blijkbaar behouden.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 9 aug. 2021 | Leestijd: 3 min

De FOD Justitie verduidelijkte deze situatie zopas op de sociale media nadat er volgens deze dienst in het publieke debat onduidelijkheid was ontstaan over wanneer er nu voortaan geflitst zal worden. De voorbije weken was er namelijk heel wat ophef gekomen over de strengere aanpak van overdreven snelheid in ons land. Men sprak al snel van een heksenjacht en een geldklopperij op de kap van de automobilisten.

De FOD Justitie benadrukt dat de technische foutenmarge van 6 km/u voor zowel snelheidscamera’s als trajectcontroles blijft behouden. Dat betekent dat als je binnenkort 121 km/u op een autosnelweg rijdt, je geen boete hoeft te verwachten. Het klopt dus helemaal niet waar dat je geflitst zal worden wanneer je ergens maar 1 km/u te snel rijdt.

Advertentie – lees hieronder verder

Tolerantiegrenzen verdwijnen

flash vitesse

Wel zullen de tolerantiegrenzen die de parketten nu soms hanteren gefaseerd worden afgebouwd, voegt de FOD Justitie daaraan toe. Nu wordt op sommige plaatsen pas effectief geflitst vanaf 130 of zelfs 140km/u, om te vermijden dat de parketten overstelpt raken door een massa verkeersboetes. Dat is binnenkort echt verleden tijd. Verder zullen ook de quota per flitscamera verdwijnen, en zullen de flitspalen en trajectcontroles 24 op 7 blijven functioneren. Begin dit jaar bleek uit navraag dat er slechts 86 van de 296 systemen echt altijd werkten.

‘Superprocureur’ aangesteld

Om dit nieuwe verkeersbeleid hard te maken komt er nog dit jaar één overkoepelend, nationaal parket bij, naast de veertien lokale parketten en het federaal parket. De nieuwe ‘superprocureur die aan het hoofd zal staan, krijgt twee substituten en 45 medewerkers in dienst om het takenpakket uit te voeren.

Oppositiepartij N-VA had al meteen kritiek op de plannen van Van Quickenborne, omdat volgens hen hierdoor vooral de Vlaamse bestuurders geraakt worden, aangezien er veel meer flitspalen en trajectcontroles in het noorden van het land zijn. De Justitieminister beaamde dit, maar voegde er fijntjes aan toe dat de meeste Vlaamse trajectcontroles er net kwamen onder het bewind van voormalig Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts …. van de N-VA.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon