De Belgische autoriteiten schroeven de controle op automobilisten flink op. Het doel: een betere naleving van de Wegcode en het aanpakken van wangedrag. Vaak wordt daarbij gedacht aan zware overtredingen zoals rijden onder invloed, rijden onder invloed van drugs en snelheidsovertredingen. Maar wat minder bekend is, is dat ook kleinere overtredingen – vaak gezien als onbeduidend – kunnen leiden tot flinke boetes.
In 2023 werden in België meer dan 8,42 miljoen boetes uitgedeeld aan bestuurders, een recordaantal. Het overgrote deel daarvan – meer dan 6,88 miljoen – was het gevolg van snelheidsovertredingen.
Andere kleine overtredingen
De verkeersregels, die in 2025 worden vereenvoudigd, staan vol met bepalingen die veel automobilisten vaak over het hoofd zien, hetzij door vergeetachtigheid of onoplettendheid (laten we ze het voordeel van de twijfel geven).
Onze collega’s van SudInfo hebben een lijst samengesteld met ogenschijnlijk kleine overtredingen die toch stevig bestraft kunnen worden. Een klassiek voorbeeld is het gebruik van de parkeerschijf, ook wel de blauwe schijf genoemd. Deze schijf moet in elk voertuig aanwezig zijn en zichtbaar onder de voorruit worden geplaatst wanneer de verkeersborden dat vereisen.
Advertentie – lees hieronder verder
Het principe is simpel: met de blauwe schijf mag je maximaal 2 uur parkeren. Sommige automobilisten proberen echter slimmer te zijn door terug te keren naar hun auto om de tijd op de schijf aan te passen, zodat ze langer kunnen blijven staan. Maar dat is verboden. Als een agent je daarbij betrapt, riskeer je een boete van 58 euro. Een dure prijs voor een paar extra minuten parkeren …
Zoals eerder vermeld, moet de parkeerschijf aan specifieke regels voldoen. Het moet een blauwe achtergrond hebben, de tijdsaanduidingen in de drie nationale talen tonen en ingedeeld zijn in intervallen van een half uur. Voldoet je parkeerschijf niet aan deze criteria, dan riskeer je een boete van 58 euro.
Slechte gewoontes
Het gebruik van ogenschijnlijk onschuldige uitrusting kan ook tot boetes leiden, zoals de claxon. De toeter mag alleen worden gebruikt om een ongeval te voorkomen of, buiten de bebouwde kom, om een andere bestuurder te waarschuwen dat je wilt inhalen.
Het is dus verboden om op de claxon te drukken om de voorligger te laten weten dat het licht op groen staat of om de aandacht te trekken van een vriend op straat. Word je hierop betrapt, dan riskeer je ook dan een boete van 58 euro.
De verkeersregels schrijven ook voor dat er voldoende ruimte moet zijn tussen in lijn geparkeerde voertuigen. Concreet moet er minstens één meter vrije ruimte blijven om manoeuvreren mogelijk te maken. In de praktijk wordt deze regel echter zelden nageleefd, voornamelijk omdat de openbare ruimte hiervoor vaak te krap is. Bovendien zijn auto’s de afgelopen jaren groter geworden, wat het probleem verder verergert.
Volgens de wet moeten parkeerplaatsen minimaal vijf meter lang zijn. Maar met auto’s die steeds vaker 4,5 meter of langer zijn, wordt het bijna onmogelijk om de vereiste meter vrije ruimte te behouden. Het is goed om hier rekening mee te houden, want ook voor deze overtreding kan een boete van 58 euro worden uitgeschreven.
Flinke boetes voor dit soort gedrag
Onlangs hadden we het er nog over: wie is er niet al in de verleiding gekomen om even achteruit te rijden in een eenrichtingsstraat om een vrijgekomen parkeerplaats te bemachtigen? Toch is deze praktijk verboden en riskeer je een boete die kan oplopen tot 174 euro.
In de winter kan het flink kosten om je motor stationair te laten draaien. In Wallonië riskeer je een boete van 130 euro, terwijl dat in Vlaanderen 65 euro bedraagt. Deze maatregel is bedoeld om de uitstoot van vervuilende stoffen en broeikasgassen te verminderen.
Roken in de auto is toegestaan, behalve als er een minderjarige aanwezig is. Dit is een federale overtreding die je tot 130 euro kan kosten als je op heterdaad betrapt wordt. Wees gewaarschuwd!
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be