Boetes

Wat kan je doen als een auto je oprit blokkeert?

Een problematische situatie: waarom parkeert een automobilist zich voor een garage-oprit, en blokkeert hij zo een voertuig? Wat kan je doen in zo’n situatie?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 10 jan. 2024 | Leestijd: 4 min

Elk garage of opriteigenaar werd waarschijnlijk ooit geconfronteerd met een verstrooide of respectloze automobilist die zijn voertuig voor zijn garage of oprit parkeerde en zo de doorgang blokkeerde. Het probleem met dit soort voorval is dat het noodzakelijk is om eerst de eigenaar van het voertuig te vinden voordat je andere stappen kan ondernemen of weg kan rijden.

Het staat duidelijk in de wet: het is verboden te parkeren voor een garagedeur, poort of oprit op de openbare weg, zelfs als er geen verbodsbord hangt. Verrassend genoeg blijft het zelfs verboden voor de garage- of opriteigenaar zelf om daar te parkeren, tenzij de verbodssticker de nummerplaat van het voertuig vermeldt. Iets dat je beter op voorhand weet. Opgelet, parkeren is verboden, maar tijdelijk stoppen om goederen of personen af ​​te zetten mag wel.

Advertentie – lees hieronder verder

Welke maatregelen kan je nemen?

Natuurlijk moet er zo snel mogelijk een oplossing worden gevonden, maar de eigenaar van de garage of oprit kan niet zomaar alles doen. Het eerste wat je moet doen is de buurt onderzoeken.

Tow truck

Als dit niets oplevert, wordt er aangeraden om de politie te bellen. Zowel ter plaatse als telefonisch kan een agent de gegevens van de persoon in overtreding vinden en contact met hem opnemen. Hij kan de contactgegevens natuurlijk niet delen, aangezien deze vertrouwelijk moeten blijven. Door hem op te bellen, zou snel duidelijk moeten worden of de persoon zijn voertuig kan verplaatsen of niet. Indien dat niet het geval is, kan de politie de sleepdienst laten komen, die betaald zal moeten worden door de overtredende automobilist. En het zal waarschijnlijk een dure rekening worden, aangezien die niet enkel de sleepkosten zal moeten betalen (die variëren tussen 130 euro en 250 euro), maar ook een boete. Als de eigenaar ter plaatse komt wanneer de sleepwagen er al is, zal hij de verplaatsingskosten betalen, zelfs als zijn auto nog niet is weggesleept.

Er is nog een laatste scenario: de slecht geparkeerde auto staat niet op de openbare weg, maar op privéterrein, bijvoorbeeld op een parkeerplaats of oprit. In dat geval kan de politie niet ingrijpen, omdat het niet langer de openbare weg betreft. De politie kan wel nog altijd de eigenaar van het voertuig contacteren om hem te vragen zijn voertuig te verplaatsen, maar als dat niet mogelijk is, zal de eigenaar van het privéterrein de sleepkosten moeten betalen. Hij kan later de factuur doorsturen naar de overtreder, maar zal dan ook een klacht moeten indienen (en het is echt ingewikkeld), die door de vrederechter zal worden behandeld. Wees dus altijd voorzichtig met waar je parkeert.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon