Wat zegt de wet?

Wat kan je doen als je auto gestolen wordt?

Jaarlijks worden er in België zowat 10.000 auto’s gestolen.  Maar wat kan je doen als het gaat om jouw auto? Kan je dan vragen dat je verzekeraar je schade vergoedt? Bestaan er alternatieven om je schade te recupereren?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 9 mrt. 2017 | Leestijd: 2 min

Als je auto gestolen wordt kan je heel wat schade lijden. Zo zal je bijvoorbeeld een nieuw voertuig moeten kopen. Wie betaalt dan de rekening?

Klacht neerleggen

Advertentie – lees hieronder verder

Het is alleszins belangrijk direct een strafklacht neer te leggen. Je kan dat doen bij de politie, het parket of eventueel zelfs bij de onderzoeksrechter. Kies je voor deze laatste dan moet je een som geld consigneren. De kans dat de dader (en eventueel ook je wagen) (terug)gevonden wordt is zeer onzeker. Bovendien is het nog maar de vraag of, als de dader al gevonden (en ook veroordeeld wordt), deze ook voldoende financiële middelen heeft om je schade te betalen.

Aankloppen bij je omniumverzekering

Als je een omniumverzekering (of een beperkte omnium) hebt afgesloten, kan je verzekerd zijn tegen diefstal. Als dat het geval is kan je vragen dat je verzekeraar je schade vergoed. Kijk wel de polisvoorwaarden na om te zien wat de voorwaarden zijn waaronder je een beroep kan doen op de verzekering en welk bedrag je kan vragen.

En anders?

Heb je geen omniumverzekering en slaag je er niet in om de schade door de dader van de diefstal te laten betalen, dan draai je allicht zelf op voor de kosten en de schade. Je verplichte  autoverzekering (BA-verzekering) komt niet tussen. Een diefstal kan je dan ook duur te staan komen.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon