Het is natuurlijk aangewezen om geen waardevolle goederen in je auto te laten liggen, zelfs niet als deze niet in het zicht liggen. Op die manier kan je een diefstal voorkomen. Maar wat kan je doen als het toch gebeurt?
Leg klacht neer
Leg dadelijk klacht neer bij de politiediensten of het parket. In het beste geval wordt de dief uiteindelijk gevonden en heb je misschien je GSM of laptop terug. Heeft de dief die intussen laten ‘verdwijnen’ dan kan je een schadevergoeding van hem vragen door je burgerlijke partij te stellen. Maak je echter niet te veel illusies : de kans dat de dief uiteindelijk wordt gevonden is eerder beperkt. En als hij al gevonden worden is het lang niet zeker dat hij voldoende geld heeft om de schadevergoeding te betalen.
Komt je autoverzekering tussen?
De verplichte BA-verzekering die je hebt voor je voertuig komt bij een diefstal niet tussen. Deze verzekert enkel jouw aansprakelijkheid tegenover anderen. Ook de omniumverzekering (of de beperkte omnium) die je eventueel hebt komt niet tussen bij een diefstal van voorwerpen uit je auto.
Advertentie – lees hieronder verder
Werd bij de diefstal ook je auto beschadigd (er werd bijvoorbeeld een portier geforceerd of een raampje uitgeslagen) dan kan je die schade wel laten vergoeden door je omniumverzekeraar. Hou er rekening mee dat een franchise van toepassing kan zijn.
Woningverzekering
Je kan wel navragen of je woningverzekeraar geen tussenkomst verleent voor het schadegeval. In bepaalde uitzonderlijke gevallen bestaat die mogelijkheid (zo bijvoorbeeld als er geweld werd gepleegd of er bedreigingen werden geuit bij de diefstal). Hou er ook hier rekening mee dat een franchise toepassing kan vinden.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be