Auto beschadigd bij een verkeersongeval? Deze vergoedingen kan je vragen

Je raakt betrokken bij een verkeersongeval waarvoor iemand anders aansprakelijk is. Hierbij raakt je wagen beschadigd. Welke vergoedingen kan je in dat geval vragen van (de verzekeraar van) diegene die het ongeval veroorzaakte?

Gepubliceerd op 13 april 2017
Leestijd : 4 min

Deel

Auto beschadigd bij een verkeersongeval? Deze vergoedingen kan je vragen

Heel wat mensen die het slachtoffer worden van een verkeersongeval waarbij er enkel ‘blikschade’ is, denken dat ze alleen een vergoeding kunnen vragen voor de herstellingskosten van hun wagen. Niettemin zijn er ook een aantal minder gekende schadeposten waar je een vergoeding voor kan vragen. Waar moet je onder andere rekening mee houden?

Herstelkosten

Je kan vooreerst vragen dat de aansprakelijke voor het ongeval (of diens verzekeraar) de herstellingskosten aan je wagen betaalt. Je kan daarbij vragen dat je auto wordt teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat. Ook als je je wagen niet laat herstellen heb je recht op deze vergoeding. In dat geval kan de verzekeraar van de aansprakelijke trouwens niet weigeren om je de BTW op deze vergoeding te betalen.

Als de verzekeraar meent dat het technisch niet mogelijk is om je auto te herstellen of als de herstelkosten te hoog zijn in verhouding tot de waarde van het voertuig voor het ongeval, spreekt men van een ‘totaal verlies’. De verzekeraar van de aansprakelijke betaalt in dat geval een vervangingsvergoeding voor het voertuig, waarvan de wrakwaarde wordt afgetrokken.

Gebruiksderving

Advertentie – lees hieronder verder

Je kan ook een vergoeding vragen voor de dagen dat je je wagen moet missen. Gaat het om zware schade dan kan je mogelijks niet meer met je wagen rijden tot die hersteld is. Bij een lichtere schade moet je je wagen ook allicht een aantal dagen missen (zo bv. de dag van de expertise, de dagen dat deze in de garage staat voor herstelling, …). Gaat het om een personenwagen dan kan je een vergoeding van 20 euro per dag vragen. Voor een motor gaat het om een bedrag van 9 tot 15 euro per dag. Je dient wel voldoende diligent op te treden. Je kan dan ook geen vergoeding vragen voor de dagen dat je de wagen laat staan omdat je bv. nog niet weet of je deze wel zal laten herstellen.

Huur je tijdens de dagen dat je je wagen niet kan gebruiken een vervangwagen dan kan je vragen dat de verzekeraar de kosten daarvan (deels) vergoedt. De verzekeraar zal op deze kosten een aftrek toepassen wegens het niet moeten gebruiken van de eigen wagen.

Stallingskosten

Als je wagen in afwachting van zijn herstelling of van de expertise een tijdlang bij je garagist staat, vraagt die daar misschien wel een vergoeding voor (een zogenaamde ‘stallingskost’). Ook die kosten kan je aanrekenen aan de verzekeraar van de aansprakelijke voor het ongeval. De kosten moeten wel redelijk zijn en je mag ze niet verhoogd hebben door je eigen nalatigheid.

Andere vergoedingen

Als je wagen dusdanig beschadigd raakt door het ongeval dat het een totaal verlies is, dan kan je een vergoeding vragen voor de inschrijvingskosten die je betaalde voor de wagen (BIV). Als je een nieuwe (of tweedehands-) wagen moet kopen moet je die kosten nu eenmaal opnieuw betalen. Je kan dan ook de eerder betaalde BIV naar evenredigheid terugvragen van de verzekeraar.

Als je wagen bij het ongeval werd weggetakeld, kan je ook de kosten van de takeldienst bij de verzekeraar van de aansprakelijke in rekening brengen. Verder kan je een beperkte vergoeding vragen voor telefoon-, administratie- en andere kosten die je had. Je kan ook eventuele kosten van een voorlopige (beperkte) herstelling zodat je weer met de wagen kan rijden in afwachting van een volledige herstelling in rekening brengen.

Andere kosten die je bv. kan laten vergoeden zijn de herkeuringskosten als die nodig zijn na een herstelling, de kosten  en intresten van een financiering die moet worden aangegaan voor de aanschaf van een ander voertuig of voor betaling van de herstellingskosten en diens meer.

Schade aan voorwerpen in je auto

Het kan perfect gebeuren dat er zich tijdens het ongeval allerhande voorwerpen in je auto bevonden die ten gevolge van het ongeval beschadigd raakten. Zo kan je laptop die in de auto lag bijvoorbeeld stuk zijn. Hetzelfde geldt bv. voor een losstaand navigatiesysteem, een coyote en diens meer.

Je kan vragen dat de verzekeraar van de aansprakelijke voor het ongeval ook deze schade vergoedt. De verzekeraar zal bij het bepalen van de vergoeding die hij je daarvoor betaalt allicht rekening houden met de zogenaamd vetustiteit (ouderdom, slijtage) van de voorwerpen. Je zal dus maar een deel van de aankoopprijs vergoed krijgen tenzij het ging om een splinternieuw voorwerp.

Een kwestie van onderhandelen

Je eigen verzekeraar zal allicht de schade met jou proberen afwikkelen. Dat gebeurt in het kader van een zogenaamde RDR-regeling. De vergoeding die men je zal voorstellen ligt allicht beneden wat hierboven werd aangegeven. Weet dat je het bedrag dat men je voorstelt niet zomaar moet aanvaarden. Je kan eventueel op kosten van je rechtsbijstandsverzekering een eigen advocaat of expert onder de arm nemen. 

 

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Deel

Gocar marketplace
50.797 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
50.797 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.