Boetes

Zware boetes voor onleesbare nummerplaten

Veel automobilisten vergeten hun nummerplaat schoon te houden, maar een onleesbare plaat kan een dure boete opleveren. De verkeersregels zijn hier streng over: zorg ervoor dat je nummerplaat altijd goed zichtbaar is om een fikse bekeuring te voorkomen.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 24 sep. 2024 | Leestijd: 2 min

De nummerplaat is een essentieel onderdeel van de verkeerswetgeving want ze maakt namelijk voertuigidentificatie mogelijk. Vanaf de bouw tot aan de vernietiging of de export maakt deze de traceerbaarheid mogelijk. Het is als een unieke ‘naam’ die eigendom en registratie bevestigt.

In België moeten de meeste gemotoriseerde voertuigen een nummerplaat hebben, die zichtbaar en leesbaar is. Er zijn slechts enkele uitzonderingen, zoals fietsen en scooters die minder snel dan 25 km/u rijden. Maar voor andere weggebruikers kan een vuile of onleesbare nummerplaat al snel een juridisch probleem vormen.

Advertentie – lees hieronder verder

Vuile nummerplaten: wat zijn de risico’s?

Volgens de Belgische Wegcode moeten alle voertuigonderdelen, waaronder nummerplaten, goed onderhouden worden. Het Waalse Agentschap voor Verkeersveiligheid (AWSR) benadrukt dat bestuurders verantwoordelijk zijn voor het schoon en leesbaar houden van hun nummerplaten. Als een nummerplaat onleesbaar is door bijvoorbeeld vuil van de weg of te lange intervallen tussen wasbeurten, geldt dit als een overtreding van de tweede graad.

Voor een onleesbare nummerplaat geldt een boete van 116 euro in heel België. Hoewel dit streng lijkt voor een kwestie van onderhoud, is het essentieel voor verkeersveiligheid en voertuigcontrole. Nummerplaten zijn cruciaal voor identificatie bij ongevallen of overtredingen, en een onleesbare plaat maakt het werk van de politie aanzienlijk moeilijker.

Nummerplaten verbergen: strengere straffen

Rijden met een onleesbare nummerplaat kan je een flinke boete opleveren, maar opzettelijk je nummerplaat verbergen heeft veel zwaardere gevolgen. Zelfs gedeeltelijk bedekken kan leiden tot inbeslagname van je voertuig. Dit wordt als een ernstige overtreding gezien, omdat het de identificatie van het voertuig onmogelijk maakt.

Deze illegale praktijk wordt vaak gebruikt om flitspalen of politiecontroles te ontlopen. De autoriteiten zien dit echter als ernstige fraude, en de straffen zijn navenant. Naast inbeslagname van het voertuig kan dit ook leiden tot hogere boetes of vervolging van rechtswege, afhankelijk van de situatie. Denk dus twee keer na: een vuile nummerplaat levert geen voordelen op, maar kan juist voor grote problemen zorgen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon