Het probleem ontstond toen Parko (parkeerbedrijf Kortrijk) de activiteiten van het autonoom gemeentebedrijf (AGB) overnam. Verkeerdelijk en onbewust ging men ervanuit dat hiermee ook alle rechten en plichten overgingen, inclusief het opvragen van nummerplaten bij de Dienst Inschrijvingen van voertuigen (DIV) van de federale overheidsdienst Mobiliteit voor het uitschrijven van parkeerovertredingen. Maar blijkbaar had de stad daarvoor helemaal geen machtiging, zoals bleek na een klacht van een opmerkzame burger.
Die overtreding werd zopas bevestigd in een vonnis van de Geschillenkamer van de Gegevensbeschermingsautoriteit. Dat betekent de stad Kortrijk sinds 2020 inderdaad illegaal nummerplaatgegevens van burgers opvroeg om parkeerovertredingen te beboeten. En in principe kunnen de benadeelde automobilisten dus allemaal hun onterechte parkeerboete van 30 euro terugvorderen. In totaal zou het hier over miljoenen euro’s gaan.
De Geschillenkamer van de Gegevensbeschermingsautoriteit legde een bevel op aan de stad Kortrijk en de FOD Mobiliteit en Vervoer om de verwerking van de boetes in overeenstemming te brengen met de bepalingen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Omwille van de onduidelijkheden rond de regels op gegevensbescherming werd beslist om voorlopig geen andere sanctie op te leggen.
Wel of niet terugbetalen?
Advertentie – lees hieronder verder
De stad Kortrijk liet al weten dat het niet automatisch alle parkeerboetes die de voorbije jaren werden uitgeschreven, zal terugbetalen en tekende beroep aan bij het bevoegde Marktenhof in Brussel. “We gaan in beroep wegens procedurele en inhoudelijke redenen, zoals onder meer een tegenstrijdige motivering. We vragen in eerste instantie een schorsing van de beslissing, alsook een vernietiging ten gronde”, liet de juridische dienst van de stad in een reactie weten.
De CD&V oppositie in Kortrijk dringt erop aan al deze onterecht geinde boetes toch meteen terug te betalen, zoals eerder al door de gemeenteraad was beslist, mochten er zich zulke problemen voordoen.
“Een parkeerboete van 30 euro mondt zo na een eerdere kostelijke en verloren rechtszaak uit in een hoger beroep, dat de stad nog veel meer geld zal kosten. Het is dit of het doemscenario waarbij de stad miljoenen euro’s aan parkeerboetes dient terug te betalen”, reageerde CD&V-gemeenteraadslid Benjamin Vandorpe op HLN.be.
Ook problemen met scanauto’s
Eerder waren er al verscheidene problemen gemeld met parkeerinbreuken die door scanauto’s werden vastgesteld. Zo werden er in Luik onlangs op twee weken tijd meer dan 1.400 pv’s geannuleerd na moeilijkheden met het SSL-certificaat dat de gegevenscodering moet garanderen.
En in Genk gaf de rechtbank begin dit jaar een automobilist gelijk die een parkeerboete weigerde te betalen nadat hij slechts even was gestopt om een brief te posten. De rechter oordeelde dat een camera, in tegenstelling tot een parkeerwachter, inderdaad het verschil tussen stilstaan of parkeren niet kent, met al eens onterechte retributies tot gevolg.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be