Het is geweten dat de oplichtingspogingen talrijk zijn op de online verkoopsites, ongeacht de aangeboden producten: speelgoed, kleding, meubels, enz. Logischerwijs is de auto geen uitzondering op dit fenomeen, wat niet erg verrassend is gezien de waarde van de voertuigen. Er ontstaan ook regelmatig nieuwe fraudetechnieken. Nu is er een nieuwe trend die nog onder de radar zit, omdat de zaak bijzonder goed in elkaar zit en overtuigend is.
Een getuigenis in Sud Presse geeft inzicht hoe deze nieuwe zwendel werkt. Het verhaal speelt zich af in Brussel waar een eigenaar van een bijna nieuwe RS3 (met 700 km op de teller) zijn auto om familiale redenen doorverkoopt. Al snel duikt een geïnteresseerde buitenlandse koper (uit Frankrijk) op en stelt hij hem een nogal onverwachte transactie voor: de RS3 te wisselen voor een Mercedes C220 van 2021 met ongeveer 20.000 km. Uiteraard was er nog steeds een verschil in waarde dat de koper wilde bijpassen.
Voorzorgsmaatregelen
De Brusselse verkoper was uiteraard voorzichtig met dit bod. Dat is begrijpelijk. De man informeerde vervolgens naar de Mercedes die hem werd aangeboden en hij controleerde of deze niet gestolen was via de website van de Franse douane. Alle lichten stonden op groen: de Mercedes was niet gestolen en er liep geen krediet. De eigenaar van de RS3 herhaalde de operatie in België en Duitsland, terwijl hij ook een Mercedes-dealer contacteerde die dezelfde informatie bevestigde: de auto was niet gestolen.
De ruil vond plaats en de koper kwam met de Mercedes, één sleutel en 22.500 euro cash om het verschil in waarde te dekken. De verkoper van de RS3 deed hetzelfde en overhandigde de twee sleutels. De man van de Mercedes belooft de tweede sleutel op te sturen zodra hij die zou vinden.
Advertentie – lees hieronder verder
Inbeslagname door de politie
Maar al snel kwamen er problemen en een week later nam de politie de auto in beslag die wachtte op zijn registratie en verzekering. Hij stond dan op straat geparkeerd met zijn Franse kentekens. Wanneer hij het voertuig wou verplaatsen, vernam de Brusselaar dat de Mercedes in Frankrijk als gestolen stond geseind en dat het parket had besloten om hem in beslag te nemen om terug te geven… aan de eigenaar die niemand minder was dan de verkoper! Straf. Hier was niets tegen te doen, want er was geen onderzoek geopend. Radeloos diende de man een klacht in wegens fraude… En uiteraard heeft hij zijn Audi RS3, die nog steeds in Frankrijk rijdt, nooit teruggevonden.
Gecontacteerd door de Brusselaar, probeerde de Franse politie in te grijpen, maar de Audi was al verkocht en ze hadden geen andere keuze dan de man die van de diefstal was beschuldigd weer met zijn Mercedes te laten vertrekken. Uiteindelijk kreeg de man 22.500 euro voor zijn RS3, een bedrag dat heel ver afstaat van de nieuwwaarde …
Het probleem is dat de justitie hierop antwoordde dat zij een beperkte opsporingscapaciteit heeft en dat het dus onmogelijk was om dit dossier effectief af te handelen. We weten echter dat in dit type misdrijven de factor “tijd” cruciaal is … Bovendien is deze zaak niet uniek. Er werden al veel gevallen gemeld. Het probleem is de verschillende aanpak van de onderzoeken in België en Frankrijk: de Belgische overheid geeft auto’s terug die als vals gestolen zijn aangegeven, terwijl Frankrijk dat niet doet. Kortom, als u uw auto verkoopt en u krijgt een gelijkaardig voorstel, weiger het dan gewoon.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be