Binnenkort technieken voor minder stofuitstoot door autobanden?

Banden zijn grote vervuilers, omdat de manier waarop ze rollen aanzienlijke hoeveelheden fijne deeltjes produceert. Maar Michelin werkt al aan een oplossing.

Gepubliceerd op 2 mei 2024
Leestijd : 3 min

Deel

Binnenkort technieken voor minder stofuitstoot door autobanden?

Fijne deeltjes? Ja, we weten het: we leven erin en ze zijn bijzonder schadelijk, vooral omdat ze steeds kleiner worden. Daardoor dringen ze steeds dieper ons lichaam binnen, onze longen, maar ook onze organen. Het is dus een groot probleem, vooral omdat fijne deeltjes ook de grond binnendringen via afspoeling.

Natuurlijk hebben we altijd de indruk dat fijnstof afkomsig is van industriële activiteiten en uitlaatgassen van auto’s. Dat klopt. Maar er is nog een andere grote bron van fijnstof: autobanden. Dit is het gevolg van wrijving tussen het rubber en het zeer schurende asfalt. In een onderzoek uit 2022 schat het ADEME (Franse agentschap voor milieu- en energiebeheer) dat 61% van de fijnstof PM10 die wordt uitgestoten door een elektrisch voertuig afkomstig is van banden, vergeleken met 47% voor een voertuig met verbrandingsmotor. De helft van de fijne deeltjes die door een auto worden geproduceerd, of zelfs meer, zijn dus afkomstig van banden.

Een oplossing?

Bandenspecialisten hebben een aantal manieren om de productie van fijne deeltjes tegen te gaan, ook al kunnen ze deze niet volledig elimineren – aangezien dit een natuurkundig fenomeen is. Een studie van de ADAC onthult de goede en slechte leerlingen als het gaat over de uitstoot van fijnstof.

Michelin-2-copie

Advertentie – lees hieronder verder

Maar de Franse fabrikant Michelin onderzoekt al enkele jaren verschillende mogelijkheden. Vorig jaar is het bedrijf zelfs een samenwerking aangegaan met het CNRS en de Universiteit van Clermont Auvergne om deze microdeeltjes (van grootte PM10), waarvan 1,3% in de lucht zweeft, te onderzoeken en te bestuderen. Michelin heeft onlangs een doorbraak bereikt door op de Tire Technology Expo in Hannover een systeem voor het opvangen van fijne deeltjes voor te stellen, die de komende jaren zou helpen om de hoeveelheid fijnstof in de lucht te verminderen.

Een stofzuiger

Het systeem dat Michelin heeft ontwikkeld is heel eenvoudig: het bestaat uit een dubbel vacuümapparaat, met één stofzuiger aan de voorkant en één aan de achterkant van het voertuig. Deze zijn beide verantwoordelijk voor het opvangen van alle deeltjes die door de auto worden geproduceerd, zoals die door de banden, remmen (door wrijving) en door de uitlaat. Alle deeltjes die door de verbrandingsmotor worden geproduceerd. Eenmaal opgevangen, worden de deeltjes gefilterd op basis van hun grootte, tussen 6 en 10 nanometer (PM6 en PM10 dus).

TRWP-copie

Momenteel worden tijdens de testfase alleen de deeltjes behandeld die door de banden worden uitgestoten. Volgens de fabrikant zullen deze worden geïdentificeerd door een pyrolysesysteem. Daarna volgt de bemonsteringsfase, waarin de hoeveelheid deeltjes die door de banden wordt uitgestoten kan worden gekwantificeerd. Resultaat: banden produceren 1% PM10 (kleiner dan 10 micrometer) en 0,6% PM2,5 (kleiner dan 2,5 micrometer). Hierdoor kan Michelin efficiënter werken aan zijn banden om de hoeveelheid deeltjes te verminderen, door de chemie van zijn banden (rubbermengsels) te veranderen. Dit is absoluut nodig, want de Euro 7-norm is ontworpen om de productie van deeltjes te beperken en deze direct op te vangen. Banden die niet aan de normen voldoen, zullen zelfs verboden worden op de markt. Om ervoor te zorgen dat ons milieu minder wordt vervuild en onze gezondheid minder wordt aangetast, zal deze kwestie dus zeker een staartje krijgen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Dossier-banden
Pas op met bandenwissels op elektrische auto’s

Het wisselen van banden van elektrische auto’s is niet hetzelfde als bij conventionele modellen. Het vraagt om extra voorzichtigheid omwille van de specifieke eigenschappen van de auto. En wie niet aandachtig is, kan voor torenhoge kosten staan.

10 november 2024 3 min Piet Andries
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.