Dossier-banden

Luchtloze band komt in 2024 op de markt

Michelin beloofde het op de bijeenkomst Movin’On in 2019 al: de luchtledige band gaat effectief in productie. Hij heet Uptis en zou vanaf 2024 te koop moeten zijn.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 18 okt. 2021 | Leestijd: 3 min

Een band zonder lucht, is dat mogelijk? Het antwoord is ‘ja’. Michelin ontwikkelde zijn eerste model in 2004 – het Tweel Wheel – en kwam vier jaar later opnieuw met luchtloze banden op de proppen, ditmaal bedoeld om onder een maanrover van NASA te hangen. Misschien doet dat Lunar Wheel nog een belletje rinkelen, maar deze uitvinding had geen invloed op u en ik.

Michelin Lunar Wheel

Advertentie – lees hieronder verder

Toch was het geen maat voor niets, want de Franse bandenfabrikant is blijven ontwikkelen om uiteindelijk met de Uptis voor de dag te komen. Als alles volgens plan verloopt, gaat deze luchtledige band vanaf 2024 in massaproductie.

10 jaar ontwikkeling

De Uptis is dus het resultaat van een lang ontwikkelingsproces. Het kostte de ingenieurs bijna 10 jaar om dit product te ontwikkelen, wat op zich veel is aangezien luchtloze banden al langer bestaan én reeds gebruikt worden in de (land)bouwsector.

Michelin Tweel

Een groot verschil tussen die bestaande exemplaren en de nieuwe Uptis-band, is dat ze van polyurethaan zijn gemaakt, met als gevolg dat je er niet snel (max. 80 km/u) op mag rijden. Dus moest Michelin naar een oplossing blijven zoeken. Deze kwam er ook, in de vorm van de speciale spaken, in combinatie met een mix van rubber en composiethars, het gepantenteerde CVR.

Uptis

Concreet gaat het om duizenden, uiterst fijne glasvezelfilamenten die met hars zijn omhuld en vervolgens met rubber zijn bekleed. Dit geeft eigenschappen van lichtheid, sterkte en thermodynamische stabiliteit die de toepassing veel stabieler maken in termen van belasting en snelheid.

Voorgoed gedaan met lekke banden?

Uptis leak

Michelin is voor deze ontwikkeling een partnerschap aangegaan met General Motors en hoopt in de eerste plaats China en de rest van Azië te veroveren, waar een band gemiddeld om de zes maanden (!) plat wordt gereden. In de Verenigde Staten zou dat om de 2 à 3 jaar gebeuren, in Europa om de 4 à 5 jaar. Het spreekt dus voor zich dat het Oude Continent als een minder belangrijke afzetmarkt wordt beschouwd.

Hoe rijdt hij?

Uptis Bolt

Blijkbaar rijdt een auto even goed op Uptis-banden als op traditioneel rubber, of toch als we Michelin moeten geloven. Er wordt naar verluidt geen afbreuk gedaan aan de wegligging, noch aan het rijcomfort.

Meer over banden weten? Ons bandendossier kan je hier raadplegen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon