De winter liet zich kort maar krachtig zien, een duidelijke reminder van het belang van goede banden, zoals winterbanden. Maar zijn ze allemaal even betrouwbaar? Volgens Test Aankoop zeker niet. Dit zijn de merken die je maar beter kunt vermijden.
De winter viel dit jaar een beetje brutaal binnen, met temperaturen die kelderden en een korte sneeuwbui. Het herinnert ons eraan hoe winter- of vierseizoenenbanden gewaardeerde bondgenoten wanneer de omstandigheden bar worden.
Talrijk waren de automobilisten die verrast werden door de sneeuw, omdat het milde seizoen hen niet aanspoorde om banden te wisselen of nieuwe te kopen. De verwarring tussen opwarming van de aarde en klimaatverandering speelt daarbij een rol. Hoewel de aarde opwarmt, blijft het een wereldwijd fenomeen. Dat betekent dat we nog steeds te maken kunnen krijgen met extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven in de zomer of een periode van langdurige kou in de winter.
De juiste banden
De afgelopen dagen is het druk bij bandenverkopers, en wie nog banden wil kopen, zal geduld moeten oefenen. Gebruik die wachttijd om je goed te informeren en je keuze zorgvuldig te maken. Een verkeerde keuze in merk of model is namelijk zo gemaakt.
Advertentie – lees hieronder verder
In een test waarschuwt Test Aankoop consumenten voor goedkope bandenmerken met bedroevende prestaties. Winterbanden zijn essentieel bij temperaturen onder de 7°C, dankzij hun speciaal ontworpen rubber en groeven die zorgen voor grip en waterafvoer - iets wat zomerbanden missen. Het gebruik van winterbanden hangt natuurlijk af van het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt. Wie weinig rijdt, is vaak beter af met vierseizoenenbanden. Maar ook hier geldt: kies slim (check onze recente vergelijking).
Te mijden merken
Test Aankoop heeft, zoals elk jaar, een uitgebreide Europese test uitgevoerd samen met partners. Hierbij zijn 283 banden van 44 merken onder de loep genomen. De resultaten maken duidelijk dat niet alle banden gelijk zijn. Sommige blijken zelfs ronduit gevaarlijk. Ook vierseizoenenbanden blijven een compromis: ze presteren wisselend op nat wegdek en halen nog steeds niet het niveau van winterbanden in de winter of zomerbanden in de zomer. Niets nieuws onder de zon.
Nog volgens Test Aankoop gaat kwaliteit vaak hand in hand met prijs, en goedkope banden kun je beter vermijden. Vooral zogeheten ‘topmerken’ uit Azië, zoals Goodride, Sunny, Wanli en Nankang, scoren slecht. Ondanks hun Europees label blijken hun prestaties op het randje en zelfs gevaarlijk in sommige situaties. De slechtste banden volgens Test Aankoop zijn Toyo, gevolgd door Radial en Maxxis.
Goede informatie is cruciaal, vooral omdat zelfs gevestigde merken soms tegenvallen. Zo noemt Test Aankoop de resultaten van Bridgestone, Uniroyal en zelfs Pirelli teleurstellend, met scores onder de 50% vanwege slechte prestaties op droge wegen. Een verrassende uitkomst. Kies dus zorgvuldig. Ja, kwaliteit kan duur lijken, maar niet zo duur als de kosten van een ongeluk.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be