Maken Chinese constructeurs meer winst dan Europese?

Lange tijd werd ermee gelachen, maar nu boeken de Chinese autoconstructeurs buitengewone winsten. BYD bijvoorbeeld zag zijn winst in het eerste kwartaal van 2023 vervijfvoudigen, ondanks grote investeringen om verder te groeien.

Gepubliceerd op 4 mei 2023
Leestijd : 4 min

Deel

Maken Chinese constructeurs meer winst dan Europese?

In Europa vinden velen dat de Chinese autofabrikanten nog in hun kinderschoenen staan. Ze zijn nog op zoek naar winst en tot nu toe hebben ze hun bestaan louter te danken aan de royale subsidies van de Chinese overheid om de transitie naar elektrische auto’s te stimuleren, luidt het. Deze visie is echter totaal verkeerd en de Chinese constructeurs hebben geen lessen meer te leren. Integendeel, ze zijn nu zelfs in staat om de toon te zetten.

Het voorbeeld van BYD (Build Your Dreams) is zeer overtuigend. De cijfers van het eerste kwartaal van 2023 zijn gewoonweg adembenemend. In een jaar tijd steeg de winst van de fabrikant met 411 procent tot 4,1 miljard yuan of 539 miljoen euro. Nog beter: de brutowinstmarge van het merk steeg van 12,4 naar 17,9 procent, niet ver van wat Tesla haalt (19,3 procent in het eerste kwartaal van 2023, maar dat cijfer zal onvermijdelijk dalen met de prijsverlagingen).

assembly-line

Volume en winst

Vaak wordt gedacht dat verkoopvolume nastreven een kortetermijnstrategie is die knabbelt aan de marges. Toen Luca de Meo het roer overnam bij Renault, besloot hij de volumes te verminderen, niet meer te verkopen tegen elke prijs en de marges op de auto’s te beschermen. Hetzelfde geldt voor Carlos Tavares bij Stellantis. Die aanpak zet de twee managers ertoe aan niet mee te doen aan de prijzenoorlog die Tesla in gang heeft gezet.

Advertentie – lees hieronder verder

Maar BYD toont – net als andere Chinese constructeurs – aan dat het wel mogelijk is om veel auto’s te verkopen en tegelijk veel geld te verdienen. In het eerste kwartaal van 2023 verhoogde BYD zijn productie en verkoop tot 550.000 auto’s in de eerste drie maanden, twee keer meer dan in dezelfde periode een jaar geleden. BYD heeft zelfs Volkswagen ingehaald, dat sinds 2008 het grootste automerk in China was!

Ondanks prijzenoorlog

Met de bekendmaking van dergelijke resultaten verrast BYD de analisten, want deze opzienbarende groei gebeurt in het midden van een prijsoorlog (uitgeroepen door Tesla), maar ook in een context van grote investeringen die het Chinese merk de afgelopen jaren heeft gedaan. BYD heeft namelijk veel nieuwe fabrieken gebouwd en de meeste daarvan draaien nog niet op 100 procent capaciteit, wat op de marges weegt.

BYD

In 2023 verwacht BYD tussen de 3 en 3,7 miljoen auto’s te verkopen, twee keer meer dan vorig jaar. Daardoor zullen de winstmarges verder stijgen, vooral dankzij de introductie van meer winstgevende luxemodellen. We hoeven dus niet verder te zoeken naar de reden waarom grote jongens uit financiële wereld interesse tonen in BYD, zoals Warren Buffett die via zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway nog altijd een belang van 10 procent in BYD heeft. De zakenman heeft de andere 10 procent die hij in handen had begin april 2023 verkocht.

Wat is het geheim?

Je kunt je afvragen hoe BYD dergelijke resultaten neerzet, die voor de westerse auto-industrie onmogelijk lijken. Het antwoord ligt voor de hand: BYD controleert de hele productieketen. De fabrikant heeft zijn eigen mijnen, verwerkingsfabrieken voor grondstoffen, produceert zijn eigen cellen en batterijpakketten en zelfs zijn eigen halfgeleiders, die zo veel problemen veroorzaakten tijdens het economisch herstel na de crisis.

side-page-byd-europe-image-4

Ja, de Chinese autoconstructeurs zijn sterk. En ze zullen de komende maanden en jaren nog sterker worden. Van de 550.000 verkochte auto’s in het eerste kwartaal van het jaar gingen er slechts 117.000 naar het buitenland (117 naar België). Er is dus nog veel groeimarge, vooral omdat er nog veel nieuwe modellen aan het gamma worden toegevoegd. Zo komt er een kleine en betaalbare auto voor ongeveer 10.000 euro. Terwijl de Europese constructeurs (en westerse constructeurs in het algemeen) zich de afgelopen drie jaar reorganiseerden om hun toeleveringsketens veilig te stellen, lijkt het erop dat de Chinezen een voorsprong hebben genomen die moeilijk in te halen is…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Economie
Wat er mis liep bij Northvolt

Het Zweedse bedrijf Northvolt zou de eerste grote Europese fabrikant van batterijen voor elektrische auto’s worden. Vandaag zijn ze failliet. Wat liep er mis?

Tot 10:30 4 min Hans Dierckx
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.