Deze studie zal wellicht opschudding veroorzaken. Mobivia (de groep van Norauto, Midas en Vroomly) heeft geanalyseerd in welke mate constructeurs van elektrische auto’s toestaan dat hun batterijen hersteld worden. En de bevindingen zijn alarmerend. Terwijl dit onderdeel 30 tot 40 procent van de kosten van een elektrische auto vertegenwoordigt, maken sommige merken de batterijpakketten simpelweg onherstelbaar om productiekosten te besparen.
Dit zou bijvoorbeeld het geval zijn bij Tesla en de meeste Chinese automerken. Het zou iets minder van toepassing zijn op westerse merken (50 procent), die toch proberen om hun batterijen tot op een zeker niveau herstelbaar te maken.
Gelijmde onderdelen
Om de productiekosten (en dus ook de productietijd) te verminderen, lijmen veel fabrikanten onderdelen aan elkaar, waardoor ze logischerwijs niet meer uit elkaar kunnen en dus helemaal kapotgaan als je probeert om ze te herstellen. Er wordt onder meer met de vinger gewezen naar de MG4 (een auto met een onklopbare prijs), verschillende modellen van BYD en de Tesla Model Y, de bestverkochte elektrische auto van de wereld (en ook van België).
Om tot deze conclusie te komen, haalde ingenieursbureau A2Mac1 de batterijpakketten uit elkaar. Het ontdekte dat Tesla tot eind 2022 maar liefst 29 kg rooskleurig polyurethaanschuim op zijn batterijpakketten spoot (dit proces is inmiddels vervangen door 4 kg wit schuim). Dit verhindert uiteraard de toegang tot het batterijpakket, dat dus niet hersteld kan worden.
Advertentie – lees hieronder verder
Herstelbaar is duurder
In een interview met Les Echos legt A2Mac1 uit dat constructeurs nu kiezen tussen herstelbaarheid en productiekosten. Hoe beter een batterij te repareren is, hoe duurder ze is om te bouwen. De keuze is dan voor sommige constructeurs snel gemaakt in tijden waarin een hevige concurrentie woedt op het vlak van elektrische auto’s.
De studie gaat nog verder en geeft aan welke auto’s goed presteren. Renault en Volkswagen zouden de beste resultaten voorleggen, omdat deze merken de verschillende batterijdelen aan elkaar schroeven, waardoor het mogelijk is om ze gemakkelijker te demonteren en repareren. A2Mac1 illustreert dit met de batterij van de Renault Mégane E-Tech, die uit twaalf modules bestaat die allemaal uit elkaar kunnen gehaald worden en indien nodig vervangen kunnen worden. Voor de klant zou deze reparatie tien keer minder kosten dan de vervanging van het pakket, in vergelijking met bijvoorbeeld een BYD Seal.
Verzekeraars letten op
Dit onderzoek is van groot belang voor verzekeraars. Die letten vooral op de herstellingskosten, die ze nu al als buitensporig beschouwen. Verzekeraars en herstellers vinden dat batterijen, net als beheersystemen of vermogenscontrollers, herstelbaar of vervangbaar moeten zijn. Natuurlijk moet geëvalueerd worden vanaf welk moment de batterij automatisch vervangen moet worden (dit is meestal het geval wanneer de airbags ontploft zijn).
Verzekeraars (en zij niet alleen) vragen om universele normen die het mogelijk maken om te bepalen op welk moment een batterijpakket wel of niet herstelbaar is. Er wordt gewerkt aan een ISO-norm die tegen 2025 klaar zou zijn. De Europese Commissie is ook van plan om wetgeving over dit onderwerp op te stellen en voorwaarden vast te leggen waaronder een batterij wel of niet hersteld kan worden en hoe dit moet gebeuren. In dit opzicht is er getouwtrek aan de gang met fabrikanten die de controle willen houden over de data die in batterijen zijn opgeslagen. Zonder deze gegevens kan geen enkele verzekeraar of monteur een goede diagnose stellen, waardoor reparaties onmogelijk worden.
In afwachting van de invoering van zulke normen dreigt de consument de hoge rekening te betalen voor herstellingen of vervangingen. Of zelfs voor een diagnose, want Tesla rekent 1.000 euro aan voor deze operatie. Dit is nog een aspect waar kopers van elektrische auto’s rekening mee moeten houden. Het toont aan dat een betaalbare elektrische auto niet per definitie een goede zaak is, ook al zijn batterijproblemen over het algemeen zeldzaam.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be