2024 krijgt de dubieuze eer opgespeld als het recordjaar voor terugroepacties in de auto-industrie. Meer dan 25 miljoen voertuigen werden teruggehaald door niet meer dan tien autofabrikanten. De oorzaken liepen uiteen. Soms ging het om relatief kleine fouten, zoals onjuiste informatie op labels, en soms betrof het ernstige veiligheidsrisico’s, waaronder brandgevaar, defecte achteruitrijcamera’s en problemen met loskomende achterkleppen.
Meer dan 5 miljoen Tesla’s
De gegevens werden bekendgemaakt door de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), dat een rangschikking heeft opgesteld. Helemaal bovenaan de lijst staat Tesla dat vorig jaar meer dan 5 miljoen voertuigen moest fixen. De elektrische autobouwer, bekend om zijn innovatieve technologie, moest zich in totaal over vijftien terugroepacties ontfermen in 2024. Hoewel dit aantal laag ligt in relatieve zin, waren de gevolgen groot. De grootste terugroepactie betrof maar liefst 2,2 miljoen voertuigen, waarbij waarschuwingslampjes de verkeerde lettergrootte hadden. Wellicht niet verrassend: de veelbesproken Cybertruck was vaandeldrager. Het model werd tot zeven keer toe teruggeroepen, onder andere vanwege een plakkend gaspedaal en een falende ruitenwisser.
Advertentie – lees hieronder verder
De tweede plaats op de lijst wordt ingenomen door Stellantis, in Amerika het moederbedrijf van merken zoals Jeep, Chrysler en Dodge. Met 4,8 miljoen getroffen voertuigen en een recordaantal van maar liefst 72 terugroepacties (!) kende het bedrijf een moeilijk jaar. Hoewel sommige terugroepingen slechts enkele voertuigen betroffen, zoals één Ram 1500 Classic met een defecte achteruitrijcamera, waren er ook acties op enorme schaalgrootte. Zo moesten in juni vorig jaar meer dan een miljoen voertuigen worden teruggeroepen (ook wegens falende achteruitrijcamera’s), waaronder populaire modellen zoals de Jeep Grand Cherokee en de Chrysler Pacifica.
Aanhoudende trend
Ford, dat in 2023 de twijfelachtige eer droeg van de meeste terugroepingen, zakte naar de derde plaats. Het bedrijf riep 4,7 miljoen voertuigen terug, verspreid over 67 terugroepacties. Bijna de helft van de getroffen voertuigen kwam voort uit een probleem met 1,88 miljoen Explorers (wel dezelfde naam, maar niet hetzelfde model als bij ons). Hoewel het totale aantal teruggeroepen voertuigen daalde ten opzichte van 2023, blijft de omvang van de problemen een uitdaging voor het bedrijf. CEO Jim Farley heeft openlijk toegegeven dat kwaliteitscontrole een belangrijk pijnpunt blijft. Hij beloofde verbeteringen.
Andere grote spelers, zoals Honda, BMW en General Motors, kenden ook een zwaar jaar. Honda had te maken met een stuurprobleem dat 1,6 miljoen voertuigen trof, terwijl BMW een terugroepactie uitvoerde voor waterpompen die in brand konden vliegen. Niet alle fabrikanten in de top tien noteerden stijgende cijfers. Toyota en Hyundai, bijvoorbeeld, registreerden een daling in het totale aantal teruggeroepen voertuigen in vergelijking met voorgaande jaren.
De data zijn van toepassing op de Amerikaanse markt, waar kwaliteit aan minder hoge eisen moet voldoen dan in de EU, maar omdat fabrikanten wereldwijde standaarden proberen hoog te houden, zeggen ze zeker iets over de merkreputatie. Daarom niet noodzakelijk in slechte zin. Wie technologisch in de voorhoede speelt, neemt auutomatisch risico’s, en maakt dus meer kans op terugroepacties. De prijs van zulke ambities valt wel hoe langer hoe meer in te dijken, omdat problemen steeds vaker met een update op afstand (over-the-air) worden opgelost. Maar door de groeiende complexiteit van nieuwe auto’s wordt niet meteen verwacht dat de terugroeptrend snel gaat liggen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be