Je ziet steeds meer elektrische wagens in het straatbeeld. Daarbij horen ook heel wat plug-inhybrides. Logischerwijs moeten die auto’s zo vaak mogelijk opgeladen worden. Je zou denken dat de meeste gebruikers dat het liefst thuis doen, eerder dan aan een publieke laadpaal. Dat laatste kost namelijk veel meer.
Maar vreemd genoeg blijkt dat in de praktijk toch niet het geval. Volgens een studie uitgevoerd door MobilityPlus, een beheerder van laadpunten, blijkt dat een kwart van de werknemers met een oplaadbare bedrijfswagen (plug-inhybride of elektrisch) hun voertuig niet thuis opladen, terwijl ze nochtans vaak over een laadpunt beschikken dat (al dan niet gedeeltelijk) door de werkgever werd betaald. Waar wringt het schoentje?

25.000 laadpalen
Volgens MobilityPlus, dat 25.000 laadpalen beheert die gelijk verdeeld zijn tussen bedrijfssites en de woningen van werknemers, blijkt dat 26% van de thuislaadpunten slechts drie keer per maand of minder gebruikt wordt, wat erg weinig is. Die trend lijkt zich nog verder door te zetten, want het gemiddelde aantal thuis opgeladen kWh daalde van 330 kWh in januari tot 280 kWh in maart.
Advertentie – lees hieronder verder
Volgens MobilityPlus is er een duidelijke reden waarom er thuis minder wordt opgeladen: werknemers vrezen dat ze moeten bijbetalen, onder meer omdat de kosten afhankelijk zijn van de persoonlijke situatie van elke werknemer (zoals het contract). MobilityPlus wijst op twee belangrijke factoren: de invoering van het capaciteitstarief in Vlaanderen sinds januari 2023, wat al voor een daling had gezorgd. Dat tarief zorgt ervoor dat de kosten hoger liggen als je op een bepaald moment meer stroom vraagt. Dat systeem bestaat niet in Brussel of Wallonië.

Algemene redenen
Toch worden ook die andere regio’s getroffen door het fenomeen, vooral sinds de invoering van het nieuwe forfaitaire tarief voor laadkosten. Daardoor vrezen gebruikers dat ze zelf een deel moeten betalen, en dus zien ze ervan af of vermijden ze het opladen thuis. Die nieuwe (forfaitaire) fiscale regel is bedoeld om het werk van de terugbetaling voor werkgevers te vereenvoudigen, omdat het te complex is om per geval te werken volgens het contract van elke werknemer (en de wijzigingen die daarin kunnen optreden). Maar vaak is de forfaitaire vergoeding lager dan de werkelijke kosten. Vandaar die voorzichtigheid.
In deze situatie zijn het vaak de werkgevers die de rekening betalen. Werknemers geven dan immers de voorkeur aan publieke laadpunten, die vaak duurder zijn, maar waarvan de kosten rechtstreeks worden gedekt door het abonnement of de laadkaart die de werkgever ter beschikking stelt...
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be