De overgang naar de elektrische auto is onafwendbaar. En het moet snel gaan, want Europa heeft besloten om vanaf 1 januari 2035 definitief te stoppen met de verkoop van thermische auto’s. Natuurlijk zijn er aanzienlijke verschillen tussen de landen, zowel in de mix van hun wagenpark (EV-penetratiegraad) als in hun vooruitgang bij de invoering van elektrische technologieën. De vooruitgang van Griekenland in deze overgang is bijvoorbeeld natuurlijk langzamer dan die van Duitsland of Noorwegen.
Leasingspecialist ALD Automotive heeft in zijn Mobiliteitsgids de vooruitgang van 53 landen op het gebied van elektrische mobiliteit onderzocht. Het is geen echte verrassing dat Noorwegen de eerste positie inneemt, aangezien in dit land 80% van de nieuw verkochte auto’s elektrisch zijn. Daarna komen Nederland, Oostenrijk en Zweden op een gedeelde derde plaats. Finland bezet de vierde positie gevolgd door… België. Inderdaad, ons land is op dit front goed geplaatst. Onze resultaten zijn in ieder geval beter dan die van Frankrijk, Luxemburg, Groot-Brittannië en zelfs Duitsland. Verrassend!
Welke methodologie hebben de besten?
ALD heeft zijn rangschikking bepaald op basis van 6 verschillend gewogen parameters: de acceptatiegraad van elektrische voertuigen (25%), de laadinfrastructuur (20%), de belastingen en regelgeving rond de elektrische auto (20%), het groene mobiliteitsaanbod (15%), TCO ( total cost of ownership, 15%) en ten slotte de impact op duurzaamheid (5%).
Advertentie – lees hieronder verder
België presteert goed op verschillende criteria. Allereerst is er het feit van een vrij breed aanbod, aangezien 98 beschikbare modellen door ALD zijn vermeld. Daarnaast is de Belgische fiscaliteit een ander sterk punt. Dit geldt natuurlijk in het bijzonder voor bedrijfswagens of de aftrekbaarheid van voertuigen voor professioneel gebruik, maar het is minder het geval voor particulieren omdat er niets voorzien is (behalve een lagere belasting voor EV’s voor BIV en verkeersbelasting).
Ontoereikende infrastructuur
De prestaties van België vallen echter zwaar tegen als we kijken naar zowel de laadinfrastructuur als de TCO. Inderdaad, en het is geen geheim dat de dekking van terminals in ons land veel te beperkt is. Met 9 laadpalen per 100 km en slechts 73 openbare laadpalen per 100.000 inwoners liggen we ver achter op veel andere landen, zoals Nederland, dat er 65 per 100 km weg en 317 openbare laadpalen per 100.000 inwoners heeft. En Noorwegen doet het duidelijk nog beter.
Daarnaast is er ook te weinig verschil tussen de TCO-kosten van een thermische auto en een elektrische auto in onze markt. ALD geeft het voorbeeld van Nederland waar de TCO per kilometer van een 100% elektrisch voertuig 0,32 eurocent is, tegen 0,36 eurocent hier. Dit komt vooral door te hoge prijzen op de openbare laadnetwerken. Kortom, we hebben het er vaak over, maar het elektriciteitsnetwerk en de terminals blijven twee aspecten waarin dringend geïnvesteerd moet worden…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be