Elektrisch

Innovatie – Weldra 1 euro/kg voor groene waterstof geproduceerd zonder elektriciteit?

Deze nieuwe vondst lijkt gewoon ongelooflijk: het Spaanse bedrijf Hysun produceert groene waterstof tegen lage kosten zonder ook maar één kWh elektriciteit te verbruiken. En men heeft zelfs een zéér interessante prijsdoelstelling: één euro voor een kilogram vanaf 2030. Is de technologie waarop iedereen zat te wachten?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 3 mei 2023 | Leestijd: 4 min

De auto-industrie talmt al jaren over het feit of ze waterstof al dan niet zal gebruiken als energiedrager voor onze uitstootvrije auto’s van de toekomst. Op papier houdt het voorstel steek: waterstof is een zeer aantrekkelijke energiedrager omdat het koolstofneutraal is, waarbij het voertuig alleen waterdamp uitstoot nadat de waterstof is gehydrolyseerd en weer is omgezet in elektriciteit om de batterij van de auto van stroom te voorzien. Dit kan natuurlijk alleen als er groene waterstof, d.w.z. waterstof uit hernieuwbare energiebronnen, wordt geproduceerd.

Anders blijft het voertuig soms vrij sterk uitstoten, omdat waterstof niet in de natuur voorkomt en het veel elektrische energie vereist om te worden geproduceerd. Daarom spreken we over grijze of roze waterstof, afhankelijk van de primaire energiebron voor de productie ervan.

Advertentie – lees hieronder verder

Een revolutionaire methode op komst?

Tot nu toe is deze productiewijze het probleem. Want wereldwijd is het aandeel van hernieuwbare energie nog niet voldoende om in de behoefte aan (groene) waterstof te voorzien. De behoeften zijn echter enorm, zowel voor het vervoer als voor de industrie. Maar mogelijk is er nu een veelbelovende oplossing ontwikkeld door het Spaanse bedrijf Hysun (een joint venture tussen Nanogap en Tewer Engineering).

H2

Concreet is de ontwikkelde oplossing totaal anders en innovatief, omdat er zo als eerste waterstof kan worden geproduceerd zonder… elektriciteit. Dit dankzij een nieuwe technologie die zonne-energie en water combineert. Inderdaad, in tegenstelling tot waterstof geproduceerd door elektrolyzers die op elektriciteit werken, gebruikt het productieproces hier de zon rechtstreeks.

Met behulp van nieuwe foto-thermokatalytische materialen die worden gecombineerd met zonneconcentrators, heeft Hysun een soort reactor gemaakt waarmee waterstof wordt verkregen door thermolyse van water – dus de chemische afbraak van moleculen.

Een onklopbare prijs

Het is duidelijk dat het project de studiefase voorbij is, want Hysun heeft zelfs al een prijs aangekondigd voor deze groene waterstof: 1 euro per kilogram in 2030 tegenover 5 euro per kilogram nu (en in het beste geval), wetende dat de prijs per kilo nu ook sterk gekoppeld is aan de prijs van elektriciteit.

Een ander sterk punt van de technologie van Hysun is de efficiëntie en het rendement van het proces: 40% efficiëntie in plaats van 10% momenteel, waardoor deze waterstof ook zou kunnen concurreren met de bron/ wielefficiëntie van de huidige aardolieproducten.  

Tegen 2030 is Hysun van plan om 35 van dergelijke fabrieken te installeren die meer dan 100.000 ton waterstof per jaar kunnen produceren. De toekomst van onze auto’s en ons transport zou dus door deze Spaanse vondst gered kunnen worden.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon