Groene energiecentrales in Noordzee moeten onze stroom verzekeren

Door een nieuw akkoord gaan België, Nederland, Duitsland en Denemarken samenwerken om meer windmolenparken te bouwen, die met elkaar te verbinden, de opgewekte stroom aan land te brengen en zo onze bevoorrading van duurzame energie te verbeteren. Het klinkt allemaal veelbelovend.

Gepubliceerd op 21 mei 2022
Leestijd : 2 min

Deel

Groene energiecentrales in Noordzee moeten onze stroom verzekeren

Zopas hielden de Noordzeelanden – België, Nederland, Duitsland en Denemarken – een topontmoeting om een ambitieus energieakkoord te ondertekenen dat van de Noordzee binnenkort de grootste groene energiecentrale van Europa moet maken. De bedoeling hiervan is samen meer windmolenparken te bouwen en daarmee de bevoorrading van duurzame energie van de Noordzeelanden te verbeteren. De opgewekte stroom zal aan land raken via een intensief kabelnetwerk van duizenden kilometers lang dat de windmolens en de landen met elkaar moet verbinden, zodat elektriciteit onderling kan worden uitgewisseld.

Ook energie-eilanden

In het kader van de ‘Green Deal’ van de EU om sneller naar duurzame energie over te schakelen hoopt men met dit project tegen 2030 57,2 GW aan elektriciteit op te wekken via de windmolenparken in de Noordzee. Voor België zou de capaciteit dan stijgen van de huidige 2,26 GW naar 6 GW in 2030. Dat zou moeten volstaan om alle Belgische gezinnen van elektriciteit te voorzien. Het is enkel nog afwachten of die sprong op amper 8 jaar gemaakt kan worden.

eoliennes

Bovendien is er een continuïteitsprobleem: het waait nu eenmaal niet altijd. Daarom wil men binnen dit project ook twee ‘energie-eilanden’ realiseren, die de opgewekte stroom tijdelijk kunnen opslaan, om die dan later op het gewenste moment naar het vasteland te brengen. Eén energie-eiland zou voor de Belgische kust komen en een tweede voor de Deense westkust.

Advertentie – lees hieronder verder

Frankrijk verkiest kernenergie

Dit project van meer windenergie op zee en een betere interconnectie tussen de landen is het grote stokpaardje van Minister van Energie Tinne van Der Straeten (Groen), die recent nog alles uit de kas haalde om onze kerncentrales definitief te sluiten. Een opvallende afwezige op deze top was trouwens Frankrijk. Maar dat was wellicht geen toeval omdat onze zuiderburen traditioneel meer inzetten op kernenergie.

nucleaire

Toegegeven, de ontwikkeling van groene energiecentrales in de Noordzee is een fraai project in het kader van de duurzame en onafhankelijke energievoorziening van Europa. Nu is het alleen afwachten of hiermee ook de elektriciteit goedkoper zal worden voor de consument, want dit project vereist zeer grote investeringen de volgende jaren en nog steeds behouden de grote energieleveranciers hun greep op de tarieven van onze energie en dus ook de elektriciteit.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Alain De Jong journalist, tekstschrijver, communicatiespecialist

Deel

Gocar marketplace
50.790 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
50.790 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.