Energie

Groene waterstof uit voedselresten?

Er worden steeds meer ontdekkingen gedaan om groene waterstof te produceren. Na de Belgen van KU Leuven die productie met zonlicht en waterdamp uit de lucht uitproberen, volgt nu waterstof uit voedselresten. Krijgt de waterstofauto zo een boost? 

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 22 jun. 2022 | Leestijd: 4 min

De waterstofauto is een realiteit, maar staat de jongste jaren in de schaduw van de elektrische auto op batterijen, die (momenteel toch) de voorkeur lijkt te genieten van de constructeurs. Wat de waterstofauto nog tegenhoudt, is niet de technologie, maar eerder het veel te beperkte bevoorradingsnetwerk en de productie van waterstof die absoluut groen moet zijn (en dus geen gas, kolen of kernenergie mag gebruiken).

Toch is het best mogelijk dat de waterstofauto snel zijn gram zal halen, vooral omdat onderzoekers de afgelopen maanden heel wat ontdekkingen hebben gedaan om waterstof te produceren op een heel propere manier. Dat is bijvoorbeeld het geval bij KU Leuven, waar een onderzoeksteam een soort zeer compact zonnepaneel heeft bedacht om groene waterstof te produceren uit zonlicht en waterdamp die in de lucht hangt.

Advertentie – lees hieronder verder

Uit voedselresten

Voortaan is het ook mogelijk om waterstof te produceren uit voedselresten, een techniek die ontwikkeld werd door de universiteit van Purdue Northwest in West Lafayette in Indiana (Verenigde Staten). Het gaat om een biologisch productiesysteem waarover de onderzoekers momenteel nog geen details geven. Maar we nemen aan dat het om hetzelfde principe gaat als de biologische methanisering, waarbij energie geproduceerd wordt die vervolgens zelf gebruikt wordt om waterstof te produceren.

Voedselresten zijn een zeer belangrijke potentiële energiebron – wat in zeker opzicht uiteraard jammer is – omdat er elk jaar meer dan een miljard ton voedsel verspild wordt in de wereld. Alleen al in de Verenigde Staten eindigt 30 procent van het geproduceerde voedsel in de vuilbak, goed voor een waarde van 48 miljard dollar.

De universiteit heeft al twee patenten aangevraagd voor dit proces. Voor een derde patent om waterstof grootschalig te kunnen produceren, loopt de goedkeuringsprocedure nog. Dit is dan ook een zeer ernstig project waarin ook het Amerikaanse Department of Energy gelooft: het ministerie heeft de afgelopen acht jaar 800.000 dollar aan subsidies toegekend aan het onderzoeksteam.

Resultaat over negen maanden?

De ontdekkingen om waterstof te produceren nemen toe. Ook voeding kan als productiebron dienen. 

Volgens de onderzoekers kan het grootschalige productieproces klaar zijn over negen maanden. Er zou nu al een commercieel akkoord gesloten zijn met een groot bedrijf uit de energiesector, waarvan de naam nog niet bekend is. Als het systeem functioneert, kan dit een lokale, flexibele en volledig groene productiemethode van waterstof opleveren.

Dit is een nieuwe stap voorwaarts, al hebben we wel een bedenking. Om te kunnen functioneren, moeten mensen voedsel blijven verspillen terwijl er voedseltekorten dreigen. We willen de pret niet bederven (want het systeem op zich lijkt schitterend), maar het is onzeker of het businessmodel van deze waterstofproductie lang zal standhouden binnen een context van exploderende voedselprijzen. Hoe dan ook is het een nieuwe manier om groene waterstof te produceren in een tijd waarin aardgas de voornaamste productiebron blijft.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon