Energie

Hoe geld besparen tijdens de vakantierit?

Veel Belgen vertrekken dit jaar op vakantie. Na twee jaar van pandemie is dat goed nieuws. Maar intussen zijn de prijzen van brandstoffen en andere producten fors gestegen, waardoor je vakantierit gevoelig duurder kan uitvallen. Dit zijn enkele manieren om je kosten te beperken.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 1 jul. 2022 | Leestijd: 7 min

Volgens Touring gaan negen op de tien Belgen dit jaar op vakantie, het gevolg van twee jaar vol beperkingen en onzekerheden. De Belgen willen graag even op adem komen en hun gedachten verzetten. Van de vakantiegangers trekt 75 procent naar het buitenland en neemt 68 procent de auto om op z’n vakantiebestemming te geraken.

Het vooruitzicht van de vakantie wekt natuurlijk enthousiasme op, maar dit jaar ook enige bezorgdheid. Niet zonder reden: de jongste maanden woedt een hevige inflatie, vooral in de energiesector waar de prijzen geëxplodeerd zijn. De meeste Belgen kunnen hun vakantiebudget echter niet zomaar vergroten. Volgens een onderzoek van La Dernière Heure zullen vakantiegangers dus keuzes moeten maken, waardoor er minder budget zal zijn voor activiteiten ter plaatse of restaurants.

Advertentie – lees hieronder verder

Waar kun je besparen?

Comment économiser sur le trajet des vacances ? Il y a plusieurs astuces

In een jaar tijd zijn de brandstofprijzen gevoelig gestegen: met 41 procent voor diesel en 43 procent voor benzine. Een volle tank kost met andere woorden een pak meer dan enkele maanden geleden. Maar de brandstofprijzen zijn niet de enige factor die de prijs van je reis bepalen. Hier volgt een lijstje van wat je het best bekijkt om te besparen op je verplaatsing en om meer van je vakantie te kunnen genieten

Om te beginnen moet je de brandstofprijzen in de gaten houden. Weet dat diesel momenteel bijvoorbeeld minder duur is in onze buurlanden. Het is dus aan te raden om pas vol te tanken als je de grens gepasseerd bent. Natuurlijk moet je rekening houden met de wachttijden bij de tankstations, waar wellicht een stormloop plaatsvindt. Dat is de realiteit, maar dan vooral meteen naast de snelwegen. De oplossing? Zoek een tankstation op korte afstand van de snelweg, om de wachttijd en het tijdverlies te beperken. Zo bespaar je wellicht enkele euro’s, want de prijzen liggen doorgaans lager hoe verder je van de snelwegen gaat. Goed om te weten als je naar Frankrijk reist, is dat de TotalEnergies-groep de hele zomer een extra korting van 12 cent per liter geeft. Altijd mooi meegenomen.

Comment économiser sur le trajet des vacances ? Il y a plusieurs astuces

Natuurlijk gaat minder betalen voor brandstof gepaard met een zuinige rijstijl. Hanteer een zachtere rijstijl, vermijd indien mogelijk dakkoffers (18 procent extra verbruik, volgens Touring), beperk het gewicht van de bagage (neem je voor tien dagen echt je hele huishouden mee?), rijd minder met de klimaatregeling (5 tot 8 procent besparing, naargelang het temperatuurverschil) en rijd trager. Op die manier kun je heel wat liters brandstof besparen. Weet ook dat 120 km/u rijden in plaats van 130 km/u toelaat om tot 14 procent te besparen aan de pomp volgens een test van onze collega’s van Caradisiac op een typisch traject: Brussel-Perpignan. De journalisten noteerden een besparing van 14 euro, of 28 euro heen en terug. Met 110 km/u is de besparing nog groter: minstens 40 euro. In dezelfde optiek is het ook raadzaam om de bandendruk te controleren en aan te passen. Een te lage bandenspanning kan leiden tot wel 10 procent extra verbruik. Dat is enorm.

Tolwegen zijn duur

Péages France Les déplacements autoroutiers vont coûter beaucoup plus cher en France en 2022 

De tolwegen blijven een andere grote kostenpost op weg naar je vakantie. Het is beter om je reis voor te bereiden met online hulpmiddelen om deze kosten in te schatten. Op de website viamichelin.fr – een pionier op dit vlak – kun je bijvoorbeeld meerdere routes vergelijken en de goedkoopste selecteren. Wil je naar het zuiden van Frankrijk rijden, dan kost je dat ongeveer 180 euro, heen en terug. Je kunt deze kosten helemaal vermijden door gewone wegen te nemen (maar dan duurt de reis langer) of sterk beperken door wegen met minder péages of minder dure péages te kiezen. Google Maps heeft in zijn applicatie trouwens recent een functie toegevoegd om de prijzen van de péages te kunnen zien.

Voeding en boetes

Meestal zijn vakantiegangers gehaast om op hun bestemming te geraken. Dat is begrijpelijk, maar vergeet niet dat in onze buurlanden (Frankrijk, Nederland, Duitsland) of iets verder (Italië, Zwitserland enzovoort) steeds meer radars staan. De zomerperiode is een drukke periode voor de ordediensten. Respecteer dus de regels, want de boetes kunnen gepeperd zijn, zelfs voor kleine overtredingen.

Denk er tot slot ook aan om je eigen picknick mee te nemen voor onderweg in plaats van geld uit te geven aan een tankstation, waar het eten duur en van middelmatige kwaliteit is. De prijs draait er al snel rond de 10 euro per persoon voor een sandwich en een drankje. Ook hier valt dus heel wat te besparen. We wensen je een prettige vakantie!

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon