De afgelopen maanden stegen de brandstofprijzen zo zorgwekkend dat ze vele huishoudens in financiële problemen brachten. Dit is het gevolg van de markten die lijden onder de internationale spanningen, onder andere de oorlog in Oekraïne. Deze toestand leidt ook tot het hertekenen van de wereldwijde kaart van toevoercircuits van aardolie en aardgas.
Overal in de geïndustrialiseerde landen lijden mensen en uiten ze hun onvrede over de algemeen stijgende prijzen. In deze context reageerde OPEC-secretaris-generaal Haitham Al Ghais. Hij legde uit dat de oorlog in Oekraïne niet de enige oorzaak was voor de stijgende prijzen en de wereldwijde instabiliteit.
Overheden verantwoordelijk
Volgens Haitham Al Ghais zijn het eigenlijk de beslissingen die de meeste regeringen tijdens de Covid-19-crisis namen die aan de basis liggen van deze prijspieken. “Houd jullie regeringen verantwoordelijk in plaats van de OPEC, want zij zijn degenen die niet in gas en olie wilden investeren”, zei hij.
Advertentie – lees hieronder verder
De secretaris-generaal van de OPEC stelt dat de instabiliteit die we vandaag ervaren voornamelijk te wijten aan het nalaten van de noodzakelijke investeringen in winnings- en raffinagecapaciteit. Het is duidelijk dat de regeringen van landen met oliebedrijven (waarvan ze vaak aandeelhouder zijn) het herstel niet hebben voorzien en liever op korte termijn werkten door alle investeringen op te schorten. Met deze terugval was het toen natuurlijk onmogelijk om meteen het hoofd te bieden aan het economisch herstel. En dat zou de voornaamste oorzaak zijn van de prijspiek.
Complexer
Het is duidelijk dat de OPEC niet helemaal ongelijk heeft, in die zin dat de landen hen nu vragen om de kranen van de ruwe olie wijd open te zetten om de prijzen te verlagen en zo de te lage vroegere investeringen te compenseren. Alleen ziet de organisatie dat duidelijk zo niet, want voor hen betekent meer poductie dat ze zichzelf enorme financiële inkomsten ontnemen gezien de prijzen die momenteel op de markt worden gevraagd. En dit staat duidelijk niet op de agenda van de OPEC.
Onze overheden spelen bovendien een dubbel spel: aan de ene kant vragen ze de OPEC om de productie te verhogen om de prijzen te laten zakken, en tegelijkertijd zijn ze begonnen met enorme energietransitieprojecten gericht op het zo snel mogelijk elimineren van de fossiele brandstoffen. Het is dan ook begrijpelijk dat nieuwe investeringen in de winning of raffinage van ruwe olie zeer delicaat zijn. Vooral omdat de overheden (de onze in ieder geval) ook meeprofiteren van de hoge prijzen (accijnzen, BTW, enz.)
Deze situatie verklaart waarom de investeringen in olie en gas niet zijn teruggekeerd naar het niveau van 2019 (pre-Covid), hoewel ze in 2022 met 10% zijn gestegen. Het getouwtrek is dus nog niet ten einde en zoals altijd zal de consument het gelag betalen…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be