Al vijftien tot twintig jaar verkeert Fiat niet in topvorm. Het merk bouwde vroeger zijn reputatie en succes op met betaalbare, compacte auto’s. Zelfs grotere modellen, zoals de Croma – een van de eerste auto’s met een direct ingespoten dieselmotor – droegen bij aan het succes. Het waren toen gouden tijden voor het Turijnse merk.
Die glorietijd ligt achter ons en de afgelopen twintig jaar heeft Fiat niet meer kunnen overtuigen. De strategie veranderde drastisch, vooral met de tweede generaties van de Bravo/Brava, die probeerden te concurreren met de Golf. Met vergelijkbare prijzen lukte dat niet. Alleen de Panda en Punto slaagden erin zich staande te houden, al werden die modellen uiteindelijk ook te lang doorontwikkeld. De Marea, de middenklasser van Fiat, wist evenmin te overtuigen.

In 2007 introduceerde Fiat de 500 opnieuw. Een meesterzet, die het merk een ongekende boost gaf. Dit succesmodel werd uitgebreid met de 500X, 500L, 600 enzovoort. Maar net als bij eerdere modellen stegen de prijzen geleidelijk. In het huidige Fiat-gamma is de Tipo (hatchback en break) de enige auto die het oorspronkelijke Fiat-publiek aanspreekt dat op zoek is naar een ruime en betaalbare auto.
Advertentie – lees hieronder verder
Wedergeboorte
In een tijdperk van hevige concurrentie en elektrificatie moet Fiat zichzelf opnieuw uitvinden. De elektrische Fiat 500e, die minstens 27.000 euro kost, is daarbij niet voldoende. Volgens CEO Olivier François komt de redding van de nieuwe Grande Panda: een opvallende stadswagen die zowel met een verbrandingsmotor (hybride) als in een elektrische versie beschikbaar is.

Volgens Olivier François wordt de Grande Panda de nieuwe bestseller van Fiat. Het model krijgt, net als de Palio in 1996, een wereldwijde carrière. “Ongeveer 40% van onze verkoop vindt plaats in Europa en 60% daarbuiten, maar met een heel regionaal gericht productaanbod”, verklaarde hij aan Automotive News Europe. Een wereldwijd model betekent kostenbesparing en maximalisatie van de marges – iets wat Fiat hard nodig heeft.
Binnenkort als 4x4?
Fiat gelooft sterk in de Grande Panda, maar communiceert niet over specifieke verkoopdoelen. Wel verwacht het merk dat 50% van de verkoop buiten Europa zal plaatsvinden en dat de elektrische variant 15 tot 20% van de totale verkoop zal uitmaken. Die elektrische aandrijving zou ook de terugkeer van de iconische 4x4-versie mogelijk maken.
“De 4x4-versie heeft sterk bijgedragen aan het imago van de oorspronkelijke Panda. Vierwielaandrijving zit in het DNA van drie generaties Panda’s, maar door de dalende verkoopcijfers en strengere CO₂-normen moesten we deze variant twee jaar geleden schrappen. Een elektrisch aangedreven achteras biedt echter nieuwe kansen voor een Grande Panda 4x4, zowel qua prijs als emissies. We onderzoeken nog of dit haalbaar is”, legt Olivier François uit.
Kan de Grande Panda Fiat terug op de kaart zetten? Dat moet de toekomst uitwijzen. Inzetten op één enkel model is riskant. Dat werkte misschien in het verleden, maar met de opmars van de goedkopere Chinese concurrentie is de situatie veranderd. Fiat beseft dat en kiest niet voor een strategie rond één model. Tot 2028 wil het merk elk jaar een nieuw elektrisch model lanceren.
Deze toekomstige modellen bouwen voort op de Panda. In 2026 verwachten we een Panda ‘Multipla’, in 2027 een pick-up (vooral bedoeld voor Zuid-Amerika) en in 2028 een coupé. In plaats van volledig nieuwe modellen zijn het dus eerder nieuwe Panda-varianten die economisch concurrentieel moeten blijven. Hopelijk volstaat deze strategie om het Italiaanse merk nieuw leven in te blazen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be