Al jaren brengt Lego bouwsets uit die een eerbetoon zijn aan beroemde modellen en filmauto’s, en binnenkort dus ook aan de beroemde DeLorean van ‘Back to the Future’. Groot nieuws voor de vele fans, die er weliswaar niet mee zullen kunnen tijdreizen (flauw grapje).
De Lego-versie, die in de eerste plaats voor volwassenen bedoeld is, meet eens in elkaar gezet meer dan 35 cm van bumper tot bumper. De set bevat zoals hierboven gezegd 1.872 onderdelen en maakt het mogelijk om telkens één van de drie verschillende versies van de auto te maken.
Het eindresultaat is rijk aan details en wordt geleverd met enkele memorabele accessoires, zoals het hoverboard van Marty McFly (in de film gespeeld door Michael J. Fox), het ‘blikje’ plutonium dat nodig is om de DeLorean van genoeg energie te voorzien om naar de jaren ’50 en terug te gaan (en later heen en weer naar 2015 en nog later naar het Wilde Westen), en zelfs de bliksemafleider tekent present. De prijs bedraagt 169,99 euro en de lanceerdatum is 1 april (geen grap).
Advertentie – lees hieronder verder
Over de DeLorean DMC-12
John DeLorean, ingenieur van opleiding, begon zijn carrière bij GM, waar hij snel opklom. Op slechts 40-jarige leeftijd werd hij algemeen directeur van Pontiac en vervolgens van Chevrolet in 1969, voordat hij in 1972 tot de grote nummer één werd benoemd. Zeer ambitieus, stelde hij zich een stoere, zuinige sportwagen voor die zijn eigen naam droeg.
In 1975 richtte hij DMC (DeLorean Motor Company) op en stelde hij een team samen dat het jaar erop een eerste prototype bouwde. De eerste exemplaren kenden echter ernstige problemen, waardoor de productie van de DMC-12 vertraging opliep.
In januari 1981 werd de productielijn eindelijk in Ierland in gebruik genomen, maar de auto bleef een teleurstelling vanwege zijn veel te hoge prijs, zijn prestaties die ver beneden de verwachtingen lagen (zijn V6 van Peugeot-Renault-Volvo Cars was met 132 pk in de aanslag alles behalve krachtig, nvdr) en zijn zeer middelmatige algemene bouwkwaliteit. De verkoop viel niet verwonderlijk snel tegen en de fabrikant kwam in geldnood.
DeLorean kreeg vervolgens een verschrikkelijk slecht idee, namelijk om drugs te verhandelen aan dealers. Jammer genoeg voor hem werd hij in de val gelokt door de FBI. Daarna begonnen de juridische problemen zich op te stapelen en werd DMC op 26 oktober 1982 failliet verklaard. Er werden amper 8.653 exemplaren van de DMC-12, beter bekend als simpelweg ‘DeLorean’, gemaakt.
Symbolische keuze
Tegen dat de DeLorean een publiekslieveling was die iedereen wilde hebben, helemaal dankzij ‘Back to the Future‘ dus, was het model al niet meer te koop. Dat de makers van de film er toch voor hadden gekozen, was niet zonder reden. Ze waren namelijk op zoek naar een auto die er futuristisch genoeg uitzag om de rol van teletijdsmachine te kunnen vervullen. De vleugeldeuren en de roestvrijstalen carrosserie pasten wat dat betreft perfect in het plaatje. Zoals de geschiedenis heeft uitgewezen, hebben Robert Zemeckis en scriptschrijver Bob Gale een meesterlijke zet gedaan door voor een DeLorean te kiezen.
Anno 2022 heeft de filmreeks nog altijd bijzonder veel aanhangers, wat onder meer wordt bewezen door de gangbare prijzen voor een tweedehandse DeLorean. Reken gemakkelijk 40.000 tot 50.000 euro voor een net exemplaar. En voor wie het nog niet wist: het bedrijf is weer back in business en gaat binnenkort de tweede generatie van de DeLorean onthullen. Die wordt – zoals je wel kon raden – 100% elektrisch en krijgt net zoals de eerste DMC-12 een design van de Italiaanse grootmeesters van Italdesign.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be