Een tweedehandswagen kopen

Hoe weet je dat je auto Brussel niet meer binnen mag?

Brussel heeft op zijn hele grondgebied een lage-emissiezone ingevoerd. Maar hoe weet je of je auto er nog mag rijden? We leggen het uit.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 29 jan. 2024 | Leestijd: 4 min

Sinds 1 januari 2018 is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een lage-emissiezone (LEZ), waar de meest vervuilende wagens niet meer mogen rijden om de luchtkwaliteit en dus de gezondheid van de mensen te verbeteren. Het verbod geldt voor oudere wagens en er is een tijdschema om oudere wagens geleidelijk te weren.

Het verbod geldt natuurlijk niet voor elektrische auto’s, maar voor alle andere aandrijfvormen: diesel, benzine, hybride, CNG en LPG vallen allemaal onder de regeling.

Advertentie – lees hieronder verder

air pollution

Tijdschema

Elk jaar wordt één Euronorm afgeschaft. Tegen 2030 mogen diesels niet meer op de Brusselse wegen rijden, tenzij je een dagpas koopt of op een vrijstellingslijst staat. Maar ook aan dit tijdschema komt een einde: op 1 januari 2035 mogen er geen auto’s met verbrandingsmotoren meer rondrijden in de Belgische hoofdstad.

Het is interessant om ons even te concentreren op de laatste twee categorieën auto’s die vallen onder de Euro 6d-TEMP– en Euro 6d-norm, want het verschil is enorm. Euro 6d-TEMP-auto’s zijn vanaf 1 januari 2030 verboden, terwijl Euro 6d-auto’s nog tot 2035 mogen rijden. Een belangrijk verschil dus als je een tweedehands benzinewagen koopt, want met een Euro 6d kun je nog vijf jaar langer rijden. Dit leidt uiteraard ook tot aanzienlijke prijsverschillen bij autohandelaars. Maar pas op, want zelfs bij professionals worden regelmatig fouten gemaakt tussen Euro 6d-TEMP en Euro 6d.

Certificaat van overeenstemming?

Elke verstandige automobilist zal ongetwijfeld denken dat hij alleen maar het gelijkvormigheidsattest (certificaat van overeenstemming) hoeft te raadplegen om de Euro-norm van de auto in kwestie te kennen. Zo eenvoudig is het helaas niet, want de regelgeving heeft zijn beperkingen en dit document geeft niet per se duidelijk aan of de auto in kwestie een Euro 6d-TEMP of Euro 6d is.

Brussels

Zoals de krant La Libre terecht meldt, is de opgegeven norm soms een moeilijk te ontcijferen code. En op het inschrijvingsbewijs? Dat is niet beter, want op het inschrijvingsbewijs staat vaak andere informatie dan op het certificaat van overeenstemming. We komen bijvoorbeeld vaak de aanduidingen ‘Euro 6 AJ’ (gelijk aan Euro 6d) of ‘Euro 6 DG’ (gelijk aan Euro 6d-TEMP) tegen. Wat moet je dan doen?

Controleer je wagen

In een poging om de situatie te verduidelijken, heeft Leefmilieu Brussel een tabel met Euro-normen gepubliceerd. Idealiter vraag je de verkoper naar de Euro-norm die op het gelijkvormigheidsattest vermeld wordt en vergelijk je deze code met de tabel van Leefmilieu Brussel. Laat je niet misleiden door het bouwjaar van de auto. Sommige merken lanceerden Euro 6d-wagens in 2020, terwijl andere merken nog Euro 6d-TEMP-voertuigen bleven verkopen in 2021, wat natuurlijk volkomen legaal was. Doorgaans is het bouwjaar dus geen betrouwbare referentie.

Voor auto’s die al ingeschreven zijn, kun je de informatie ook direct opvragen op de website van de Brusselse LEZ door de nummerplaat van de auto in te typen samen met de datum van de eerste ingebruikname, die je op het inschrijvingsbewijs terugvindt. We kunnen het niet genoeg herhalen: wees voorzichtig.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon