Duitsers houden van grondige analyses, en daarom is het jaarlijkse rapport van de autokeuringsdienst TüV immer een boeiende bron van informatie. In de jongste versie vinden we voor het eerst ook de vaststellingen bij elektrische wagens opgesomd.
Opvallend daarbij is het slechte rapport van de erg populaire Tesla Model 3. Liefst 14,2 procent van de onderzochte exemplaren heeft bij zijn eerste keuring, na 3 jaar dienst, al een ernstig gebrek. Daarmee scoort dit mode het allerslechtst van alle auto’s in die leeftijdscategorie. En ook in de categorie van de 4- en 5-jarigen valt de Model 3 door de mand.
Vele exemplaren kampen met problemen met de verlichting, wat volgens de TüV wijst op een gebrek aan zorg bij het periodieke onderhoud. Andere problemen om goed na te kijken wanneer je de aankoop van een tweedehandse Tesla Model 3 zou overwegen, zijn de assen en de remmen.
Advertentie – lees hieronder verder
Volkswagen doet het goed
Dat laatste is een algemeen probleem bij elektrische auto’s. Doordat ze meer wegen dan exemplaren met een verbrandingsmotor, slijten de wielassen sneller. De remmen worden in sommige gevallen dan weer nauwelijks gebruikt, omdat een EV fel op de motor remt. Dit is niet goed voor het remsysteem. De Duitse keuringsdienst raadt dan ook aan om de remmen af en toe (op een goed gekozen moment) fors aan te spreken, om het remsysteem soepel te houden.
Van alle elektrische auto’s in de jongste categorie scoort de Volkswagen e-Golf het best, met een gebrekenpercentage van amper 3,4%, gevolgd door de Hyundai Kona Electric, Mini Cooper SE en Volkswagen ID.3, ID.4 en ID.5. De Renault Zoe doet het minder goed, met een score van 8,9%.
De TüV stelt wel vast dat elektrische auto’s het niet beter maar ook niet slechter doen dan auto’s met een verbrandingsmotor.
Honda Jazz is het betrouwbaarst
Over het algemeen blijken in de jongste 2 categorieën ook de Ford Mondeo, Skoda Scala, VW Sharan en BMW 5 Reeks vaak met gebreken te kampen. Bij de oudere categorieën, van 6 tot en met 13 jaar, scoren vooral auto’s van de Renault-groep slecht, met de Dacia Dokker, Duster en Logan en de Renault Twingo als uitschieters.
Het valt op dat aan de andere kant van de tabel de Porsche 911 Carrera uitmuntend scoort, met een koppositie in alle categorieën behalve de jongste. Van alle recente auto’s blijkt de Honda Jazz de meest betrouwbare, met een gebrekenpercentage van nauwelijks 2,4% in de categorie van de jongste auto’s.
Lichte stijging
De TüV merkt op dat de betrouwbaarheid van auto’s jaar na jaar lichtjes afneemt. Het aantal gebrekenpercentages stijgt al voor het derde jaar op rij, terwijl het percentage van voertuigen zonder gebreken afneemt. In totaal blijkt een vijfde van de auto’s die gekeurd worden een aanzienlijk of zelfs gevaarlijk gebrek te hebben dat aanleiding geeft tot een herstelling en herkeuring. Bij 11,5 procent gaat het om kleine gebreken.
De cijfers zijn gebaseerd op 10,2 miljoen keuringen van personenwagens van juli 2023 tot en met juni 2024. Het jaar in totaal om 228 verschillende modellen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be