Andere bestuurder in fout
Was de bestuurder van de andere wagen aansprakelijk voor het ongeval dan zal diens verzekeraar je schade vergoeden. Die schade kan trouwens aanzienlijk zijn. Om te weten waarop je in zo’n geval als vergoeding aanspraak kan maken, kan je er de zogenaamde indicatieve tabel op nakijken. Een voorbeeld daarvan vind je terug op deze website.
Eigen bestuurder aansprakelijk
Is de bestuurder van de wagen waar je mee meerijdt aansprakelijk voor het ongeval, dan ben je al eveneens verzekerd voor de geleden schade. Je kan dan aankloppen bij de verzekeraar van de wagen waarvan je inzittende was om je schade vergoed te zien. Dit geldt zelfs als de bestuurder geen omniumverzekering afsloot voor het voertuig. De verplichte BA-autoverzekering van de bestuurder van de wagen waarin je meereed vergoedt je nu eenmaal voor je schade. Deze verzekering komt niet tussen voor de schade van de bestuurder zelf.
Advertentie – lees hieronder verder
Eigen verantwoordelijkheid?
In bepaalde gevallen kan je zelf (deels) verantwoordelijk gesteld worden voor de schade die je leed door het ongeval. Dat is meer bepaald het geval als je zelf foutief handelde. Denk daarbij bv. maar aan het geval dat je bewust kiest om mee te rijden met een bestuurder die te veel gedronken heeft of met iemands wiens rijbewijs tijdelijk ingetrokken was. In die gevallen zal de verzekeraar van de bestuurder dus meestal niet de volledige letselschade vergoeden van de gekwetste passagier en riskeer je daar zelf een deel voor op te draaien.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be