Een auto verkopen

Mag ik mijn auto verkopen zolang de lening loopt?

Als je een nieuwe of tweedehandswagen koopt ga je wel eens een lening aan bij de bank om de aankoop te financieren. Mag je de wagen dan wel verkopen zolang de lening loopt of heb je daar de toestemming van de bank voor nodig? Met welke regels moet je rekening houden?

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 27/12/2021 | Leestijd: 1 min

Het gebeurt wel eens dat mensen die een auto kochten en daarvoor een krediet aangingen, de wagen tijdens de looptijd van het krediet willen verkopen en dit omdat de wagen wegens gezinsuitbreiding te klein geworden is of omdat ze bv. een bedrijfswagen krijgen.

Kredietvoorwaarden

car loan

Advertentie – lees hieronder verder

Op het eerste gezicht lijkt het logisch dat je de wagen mag verkopen. Je bent daar nu eenmaal de eigenaar van.  Toch is dat niet zo evident. De bank die de wagen financierde en je een lening gaf wil nu eenmaal wel een waarborg dat je de lening ook zal terugbetalen.  In de kredietvoorwaarden van de bank kan dan ook staan dat je de wagen tijdens de looptijd van de lening niet zomaar kan verkopen.

Toestemming vragen

Je kijkt dan ook maar beter de kredietvoorwaarden van je bankier na vooraleer je tot een verkoop overgaat. Je kan ook je bankier contacteren om te vragen of die akkoord gaat met een verkoop. Als de verkoopprijs hoger ligt dan het nog openstaande saldo van het krediet en je met de verkoopprijs het krediet bij de bank terugbetaalt, zal je bankier geen enkel probleem hebben met de verkoop.  Je bankier kan overigens sowieso geen probleem hebben met de verkoop als je het krediet volledig ineens terugbetaalt.

Wederbeleggingsvergoeding

Weet dat je bankier je bij een vervroegde terugbetaling van het krediet een wederbeleggingsvergoeding kan vragen.  Dat is een schadevergoeding voor de intresten die de bank misloopt. Meer bepaald mag de bank maximaal 1% intrest aanrekenen voor bedragen die meer dan een jaar voor de geplande datum worden terugbetaald en maximaal 0,50% voor een vervroegde aflossing van bedragen die binnen het jaar gestort moeten worden

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie