Jaarlijks zijn er nog al te veel ongevallen met trams, waarbij nu eens voetgangers en dan weer automobilisten, fietsers of bromfietsers betrokken raken. Het is dan ook alleszins belangrijk uitermate voorzichtig te zijn in de buurt van trams. Een tram is overigens ook geen voertuig als een ander. Doordat het op sporen rijdt kan de tram niet zomaar uitwijken voor een hindernis. Ook de remafstand is langer dan deze van een voertuig met banden dat op de weg rijdt. Maar wie is in fout als er zich toch een ongeval voordoet?
De wet is duidelijk
In de wet staat dat een tram altijd voorrang heeft op de andere weggebruikers. De wet maakt hierbij geen onderscheid naargelang je een automobilist bent, rijdt met een bromfiets of fiets dan wel een voetganger bent. Een uitzondering op deze voorrangsregel bestaat alleen als het verkeer geregeld wordt door een agent of door verkeerslichten.
De voorrang is echter niet altijd even absoluut. Er zijn namelijk rechterlijke uitspraken bekend die in functie van de concrete omstandigheden de aansprakelijkheid voor een ongeval toch deels of volledig bij de trambestuurder leggen (zo bv. als die niet met een aangepaste snelheid reed).
Ook parkeren mag niet
Advertentie – lees hieronder verder
Je mag ook niet op of vlakbij de tramsporen parkeren. Doe je dat wel, dan kan je een flinke boete krijgen. Bovendien kan je de rekening voorgeschoteld krijgen van de vertraging die de tram door jouw toedoen opliep. Bovenop kunnen ook nog de kosten komen van het wegtakelen van je wagen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be