Wat zegt de wet?

Moet je voorrang geven aan een bus die een bushalte verlaat?

Op het moment dat je met je wagen komt aangereden wil een bus de bushalte verlaten. Moet je dan stoppen om ze voorrang te verlenen? Of heb jij integendeel voorrang op de bus?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 11 dec. 2018 | Leestijd: 3 min

Men zegt wel eens dat een bus die een bushalte verlaat altijd voorrang heeft op aankomende bestuurders. Op heel wat bussen hangt ook een soort affiche die dat aangeeft. Maar is dat wel zo?

Binnen de bebouwde kom

Advertentie – lees hieronder verder

Als de buschauffeur een halteplaats verlaat die gelegen is binnen de bebouwde kom, dan moet je inderdaad voorrang verlenen aan de bus. Hiervoor is wel vereist dat de busbestuurder via zijn richtingaanwijzer te kennen gaf dat hij de halte zou verlaten. Als je vaststelt dat een busbestuurder zijn richtingaanwijzer aanzet om terug op de weg te komen, moet je dus afremmen en zo nodig stoppen om aan de bus voorrang te geven.

De busbestuurder mag de halteplaats niet zomaar verlaten als je er al ‘naast bent’. De busbestuurder moet dus kijken of je hem nog niet aan het inhalen of voorbijsteken bent. Bij een ongeval zal er veel belang gehecht worden aan de verklaringen van de partijen en van eventuele getuigen. Ook de plaats aan je wagen waar de schade zich voordeed is van belang.

Voorzichtig zijn

Zelfs als de bus voorrang heeft op jou, is die voorrang nog niet absoluut. Van de buschauffeur mag namelijk sowieso worden verwacht dat hij voorzichtig is. Diens eventuele onvoorzichtigheid kan dus een argument in je voordeel zijn als je betrokken raakt bij een ongeval met een bus.

En buiten de bebouwde kom?

Als de bus een halteplaats verlaat die gelegen is buiten de bebouwde kom, geldt deze voorrangsregel niet. In dat geval spelen de gewone regels. Dat wil dus zeggen dat de buschauffeur aan jou voorrang moet verlenen. De bus die de halteplaats verlaat voert namelijk een maneuver uit en moet dus voorrang verlenen…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon