Er wordt wel eens gezegd dat als je een verkeersovertreding begaat in het buitenland, de boete toch niet naar je thuis wordt gestuurd. Maar is dat wel zo?
Je krijgt ze in de bus
De kans dat je de boete thuis toegestuurd krijgt is bijzonder groot. Tussen de Europese lidstaten worden voor heel wat overtredingen de gegevens over de identiteit van de bestuurder en nummerplaat onderling uitgewisseld. Dit geldt onder meer voor te snel rijden, door het rood licht rijden, geen gordel dragen, niet handenvrij bellen enz.
Moet je betalen?
Krijg je de boete thuis, dan is het aangewezen ze te betalen tenzij je goede redenen hebt om ze te betwisten. Doe je dat niet dan komen er verdere kosten bij. Wil je de boete betwisten, hou er dan rekening mee dat de wijze waarop dit moet gebeuren verschilt van land tot land. Informatie over hoe je moet betwisten staat doorgaans vermeld op de bekeuring.
Advertentie – lees hieronder verder
Zo kan je soms ontsnappen
De bekeuring die je opliep in het buitenland moet vergezeld zijn van extra informatie in je moedertaal. Als dat niet gebeurt, kan je strikt gezien weigeren om te betalen. Het is evenwel aangewezen dat niet te doen. De boete vervalt immers niet in het land waar je ze opliep. Als je daar terug naar toe gaat, moet je de boete alsnog betalen.
Je kan wel proberen aan de verzender van de boete een aangetekend schrijven te sturen waarin je vraagt om een vertaling in je moedertaal. Soms gebeurt het dat dan niet langer wordt aangedrongen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be