Als je al vele jaren rondrijdt met een auto waarvan je uitermate tevreden bent, ben je misschien niet zomaar akkoord dat die bij een ongeval perte totale wordt verklaard. Of je vindt de schadevergoeding die men je aanbiedt te laag. Wat zijn je rechten?
Jij beslist
Niemand kan je verbieden om je wagen te laten herstellen. Dit moet dan natuurlijk technisch wel mogelijk zijn. Als je wagen na de herstelling toch niet opnieuw in het verkeer kan worden gebracht heeft zo’n herstelling weinig zin. Hou er ook rekening mee dat je auto na een zeer ingrijpende herstelling misschien niet meer even betrouwbaar is en eventueel hogere kosten met zich brengt. Bovendien kan de tweedehandswaarde aanzienlijk dalen.
De verzekering moet niet (volledig) betalen
Je kan niet vragen van de verzekeraar van de aansprakelijke dat die sowieso de kosten van de herstelling op zich neemt. De verzekering kan zich beperken tot het betalen van de waarde die je voertuig had op het moment van het ongeval.
Advertentie – lees hieronder verder
Over die waarde kan je natuurlijk discuteren. Als je van mening bent dat de verzekering een te lage waarde kleeft op je wagen, kan je een tegenexpert nemen. Op die manier kan je proberen alsnog een hogere vergoeding voor je beschadigde auto te krijgen. Je kan eventueel ook zelf een goedkopere hersteller zoeken.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be