Autovakantie: zo vermijd je vermoeidheid

De grote vakantie begint en dat betekent dat we weer massaal op vakantie vertrekken. Veel Belgen kijken uit naar een welverdiende autovakantie. Maar hoe zorg je ervoor dat je geen last krijgt van vermoeidheid en veilig op je bestemming geraakt?

Gepubliceerd op 28 juni 2024
Leestijd : 4 min

Deel

Autovakantie: zo vermijd je vermoeidheid

De auto blijft voor veel Belgen het favoriete vervoermiddel om op vakantie te gaan. Begrijpelijk, want de auto geeft je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, zonder veel extra kosten te moeten maken. Al is natuurlijk wel die lange en soms vermoeiende heen- en terugrit. Uit een Europese enquête van de Fondation Vinci Autoroutes blijkt dat Belgen hun voorzorgen nemen als het gaat over vermoeidheid.

‘s Nachts rijden

Opvallend is dat veel Belgen er geen probleem mee hebben om ’s nachts te rijden. Wanneer ze op vakantie gaan, vertrekt 67% van de Belgen ’s nachts, in de hoop files te vermijden en sneller op de vakantiebestemming te geraken. En er zijn nog enkele voordelen, zoals koelere temperaturen of een rustigere sfeer omdat de kinderen kunnen slapen op de achterbank. Het aantal nachtelijke vertrekkers zit in stijgende lijn, want twee jaar geleden was dit nog maar 60%.

Gevaar voor indommelen

Het grote nadeel aan ’s nachts rijden is dat je vermoeider achter het stuur zit. En dat leidt weleens tot gevaarlijke situaties. Eén op de vier bestuurders geeft toe dat ze al eens de indruk hadden in slaap te vallen tijdens de rit en één op de zeven is zelfs al op de pechstrook beland omdat ze ingedommeld waren. Vaak is een slechte (of laattijdige) voorbereiding de oorzaak. Bijna acht op de tien bestuurders beëindigen hun voorbereidingen laat op de avond voor ze vertrekken. Het risico bestaat dan dat de reis een constant gevecht tegen de slaap wordt. Genoeg tijd inplannen voor de voorbereiding is dus de boodschap.

Advertentie – lees hieronder verder

autovakantie-vermoeidheid-1

Te laat pauzeren

De beste manier om vermoeidheid achter het stuur tegen te gaan, is even stoppen en een dutje doen. Meer dan acht op de tien Belgen (81%) doen een dutje tijdens de reis en dat is veel beter dan het Europese gemiddelde (62%). Toch pauzeren veel Belgische bestuurders te laat, gemiddeld pas na bijna drie uur rijden. Het algemene advies is om elke twee uur te stoppen. Tot slot wisselen bijna zeven op de tien reizigers (72%) tijdens de rit van bestuurder, zodat de andere bestuurder kan uitrusten. Dat is een goede manier om geconcentreerd te blijven.

Het ideale dutje

Hoe zorg je voor een geslaagd dutje in de auto? Stop op een rustige, veilige plek, zodat je niet gestoord wordt. Het lijkt misschien contraproductief, maar het is een goed idee om vlak voor je dutje een koffie te drinken. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat cafeïne begint te werken en het voorkomt dus niet dat je even in slaap valt. 20 minuten is ook de ideale duur. Anders val je in een diepe slaapfase en heb je meer moeite om wakker te worden. Als je na 20 minuten wakker wordt, begint de koffie effect te hebben. Daarnaast is het een goed idee om voor je vertrekt nog even uit te stappen en de benen te strekken.

5 tips voor een vlotte autoreis

Tot slot delen we nog vijf concrete adviezen van veiligheidsinstituut Vias voor een veilige autoreis:

  1. Vertrek goed uitgerust aan je autovakantie. Vermijd dus om tot laat op de avond voor vertrek bezig te zijn met de voorbereiding.

  2. De vakantie begint zodra je in de auto stapt. Leg jezelf geen verplichte aankomsttijd op: als je ontspannen rijdt, gaat de reis sneller voorbij.

  3. Denk aan de basisregels voor de veiligheid: gesp de veiligheidsgordels van alle inzittenden vast (ook de slapende passagiers), respecteer de maximumsnelheid en drink geen alcohol als bestuurder.

  4. Als je in de file terechtkomt, blijf dan rustig. Laat je vakantie niet verpesten door boos te worden. Zie andere bestuurders niet als vijanden maar als lotgenoten.

  5. Sla geen rustpauze over omdat je bijna op je bestemming bent. Wist je dat het risico op een ongeluk vier keer hoger ligt in de laatste honderd kilometer?

We wensen je een prettige en veilige reis!

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Deel

Gocar marketplace
50.859 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
50.859 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.