Het was te verwachten: de groeiende populariteit van fietsen – en hun steeds hogere prijzen – leidt tot een stijging van het aantal diefstallen. In België worden jaarlijks meer dan 30.000 fietsdiefstallen gemeld, maar dat is slechts het topje van de ijsberg, want VIAS schat dat dit cijfer rekening houdt met minder dan de helft van de gestolen fietsen, aangezien slachtoffers meestal geen klacht indienen bij de politie.
Natuurlijk moeten fietsers in de eerste plaats een goed slot gebruiken. Maar de Belgische autoriteiten zetten nu een stap verder en hebben net een nieuw hulpmiddel geïntroduceerd dat dieven zou kunnen afschrikken. Het gaat om een platform dat gebruikt wordt als nationale database met de geregistreerde fietsen (mybike.belgium.be). In werkelijkheid is dit geen nieuw systeem, want het bestaat al enkele jaren in Brussel. De nieuwigheid is dat het nu een federaal systeem wordt, waardoor het ook in Vlaanderen en Wallonië kan worden gebruikt.
Een QR-code
Concreet betekent dit dat de persoon die zijn fiets registreert in MyBike een unieke ‘niet-verwijderbare’ QR-code krijgt en deze moeten aanbrengen op de fiets. In de praktijk moet je je dus gewoon registreren op het webplatform mybike.belgium.be en bij de bevoegde regionale overheid een sticker met de QR-code aanvragen, die vervolgens thuis wordt bezorgd.
Advertentie – lees hieronder verder
Op het platform kunnen gebruikers alle gegevens van hun fiets registreren (een gebruiker kan overigens meerdere fietsen registreren), maar ook diefstallen melden. Hierdoor kan de politie de fiets gemakkelijker terugvinden door de QR-code te scannen. Dit systeem biedt bovendien ook voordelen bij de aankoop van een tweedehands fiets, waar de koper de code kan scannen en controleren of de fiets als dan niet gestolen is. Zo is er geen risico om te worden opgelicht en een gestolen fiets te kopen.
Betrouwbaar?
In Brussel zijn er sinds 2021 50.000 fietsen geregistreerd, waarvan 3.000 zijn gestolen. En slechts 10% daarvan is teruggevonden. Toch is de sector bijzonder tevreden met deze nationale implementatie en blijft ze ervan overtuigd dat dit zal helpen om fietsdiefstal tegen te gaan.
Naast de lancering van het platform mybike.belgium.be waarschuwt de overheid fietsers ook om op hun hoede te zijn voor veelgebruikte sport-apps. Deze stellen dieven ook in staat om (vaak dure) fietsen te lokaliseren, en zelfs waar mensen wandelen of wonen. De autoriteiten adviseren gebruikers van deze online tools om te controleren welke gegevens worden gedeeld en sommige vertrouwelijk te houden.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be