Praktische info

Tip: controleer altijd de plaats van je snelheidsovertreding

Wanneer je een PV voor overdreven snelheid ontvangt, is het aangewezen om enkele feiten te controleren voordat je betaalt. Vooral de plaats van het strafbare feit moet duidelijk worden aangegeven. Is dit niet het geval, dan is de boete eigenlijk niet verschuldigd. Toch blijven de risico’s van een contestatie hoog.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 22 sep. 2022 | Leestijd: 4 min

Het regent dit jaar snelheidsboetes als nooit tevoren. In de eerste 8 maanden van 2022 zijn er namelijk al meer dan 3 miljoen pv’s verstuurd, meer dan in heel 2021. Dit komt door de extra middelen die zijn toegekend voor de behandeling van boetes. Uiteraard loont dit, maar dan vooral voor de staat.

Toch zijn sommige pv’s echter mogelijk niet verschuldigd. La Dernière Heure meldt het wedervaren van een burger die met 48 km/u werd geflitst op een plaats die de politie beschouwde als een zone 30. In werkelijkheid bestond de betreffende straat uit zones met 30 en 50 km/u. Het probleem was dat het PV niets anders vermeldde dan de naam van de straat en dus geen rijrichting of gebouwnummer. Het is zo dus onmogelijk om de precieze plaats van het strafbare feit te bepalen.

Advertentie – lees hieronder verder

Contestatie

Volgens een advocaat is het voor de overtreder (of wie als zodanig beschouwd) nog steeds aangewezen om de boete eerst te betalen om problemen te voorkomen. Want niet betalen stelt je bloot aan ernstigere rechtszaken. Toch gaf de advocaat aan dat het niet normaal is dat de politie de precieze plaats van de controle niet aangeeft. Dit is in strijd met de wet en alle regels die aan politieagenten worden geleerd.

Het probleem is dat dit gebrek aan informatie het moeilijk maakt om een PV aan te vechten, terwijl de wet normaal gesproken deze protestprocedure toestaat. Ook blijkt dat advocaten die informatie opvragen zelden een antwoord krijgen. Volgens de ervaring van de advocaat van deze bestuurder kwamen er slechts 2 reacties op de 100 verzoeken om informatie.

Naar de rechtbank?

Certains excès de vitesse ne sont parfois pas dus. Mais il faut être vigilant.

Dus wat kan er in deze situatie worden gedaan? Welnu, blijkbaar is de enige oplossing om de boete niet te betalen deze aan te vechten bij de politierechtbank. Maar ze is riskant, omdat de boete dan aanzienlijk stijgt (van 84 euro in dit geval gaan we naar 144 euro, + 80% in vergelijking met de normale onmiddellijke inning). En eenmaal voor de rechter zal het nog steeds nodig zijn om het protest te motiveren om de zaak te winnen, wat zeer hypothetisch is.

De advocaten wijzen op het gebrek aan loyaliteit van de politie, want dit schoolvoorbeeld duikt overal in België op. Bovendien weigeren de rechtbanken de betwisting soms zonder opgaaf van redenen voor hun beslissing. Ja, de risico’s zijn dus groot en daar moet je ook rekening mee houden…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon