Actualiteit

De energiecrisis zal ten minste tot 2025 duren

Volgens verschillende deskundigen zal de huidige energiecrisis nog lang aanhouden. De prijzen voor brandstof, gas voor huishoudelijk gebruik of elektriciteit zouden tot 2025 (ten minste) zeer hoog blijven.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 8 apr. 2022 | Leestijd: 4 min

De oorlog in Oekraïne zal waarschijnlijk nog maanden of zelfs jaren duren, wat ernstige en blijvende economische gevolgen zal hebben, maar niet alleen voor Rusland. De bevolking van de westerse landen gaat immers ook de prijs van de economische sancties moeten betalen, met uiteindelijk problemen voor bedrijven, maar ook dure brandstof en andere energieproducten en waarschijnlijk binnenkort ernstige stijgingen van de voedselprijzen als gevolg. Verwacht dus niet dat het tij snel zal keren.

200 kerncentrales

nuclear

Advertentie – lees hieronder verder

In een interview met La Dernière Heure zei Damien Ernst, energiespecialist en professor aan de Universiteit van Luik, dat het niet mogelijk is om Russisch gas zomaar te vervangen, aangezien er meer dan 200 kerncentrales of 150.000 windturbines beschikbaar zouden moeten zijn om dit verlies te compenseren.

Voor deze specialist – die weliswaar bekendstaat om in de pers spectaculaire verklaringen af te leggen – is het duidelijk dat de prijzen van aardolie, gas en elektriciteit nog verscheidene jaren zeer hoog zullen blijven. Ernst ziet geen oplossing in de komende maanden, want zelfs als de Verenigde Staten tussen nu en het einde van dit jaar hun productie verhogen (van schalieolie, nvdr) en massaal uit hun strategische oliereserves putten, zullen de voorraden op een gegeven moment weer moeten worden aangevuld, waardoor de prijzen niet meer kunnen dalen.

De man gaat zelfs nog verder door te stellen dat we tot  minstens 2025 in de problemen zullen zitten en dan vooral wat diesel betreft. Daarvan zijn tekorten echt nakend. Zelfs met compensatie van de VS zal er nog steeds een tekort zijn van 1 à 2 miljoen vaten per dag: een onhoudbare situatie op lange termijn.

Ook gastekorten

gaz gas

Wat de levering van gas betreft, heeft Damien Ernst eveneens slecht nieuws. Europa zou immers nergens volumes als in Rusland kan vinden. Overwegen om het zonder te doen, zou neerkomen op een enkeltje richting economische recessie, wat natuurlijk niemand wil.

De professor wijst erop dat we niet anders zullen kunnen dan grote inspanningen te leveren om tot op een zekere hoogte zelfvoorzienend te worden, maar dat dit kan in het beste geval en met enorme investeringen niet vóór 2028 of 2029 gebeuren.

Kortom, als er niet snel een oplossing komt voor het conflict in Oekraïne, dan zal de economische onzekerheid voortduren en zich waarschijnlijk ook uitbreiden, wat onze Europese samenleving bijzonder veel schade kan berokkenen. Laat het duidelijk wezen dat de ‘inspanningen’ van de Belgische regering om de accijnzen op brandstoffen of de BTW op energieproducten te verlagen, meer dan gewoon ontoereikend zijn.

Zijn de autoriteiten hiervan op de hoogte?

Waarschijnlijk wel, maar de schatkisten zijn leeg. Wat echter verbaast en zelfs weerzinwekkend is, is het gebrek aan inzichtsvermogen van de autoriteiten, zowel de Belgische als de Europese. Beseffen zij wel dat hun bevolking als het ware gegijzeld wordt? Dat we onszelf in de voet te schieten? Onze leiders hebben niet de minste moeite om hun energierekeningen te betalen, maar een steeds groter deel van de burgers wel…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon