Autotests

TEST Mercedes C 300 e Break: de halfelektrische auto

Mercedes heeft de bocht naar elektrisch rijden ingezet met zijn EQ-gamma, maar boekt ook grote vooruitgang met zijn plug-inhybrides. Dat bewijst de C 300 e, die zich opwerpt als de grote referentie met een elektrische autonomie rond de 100 km. Ongezien.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 24 jan. 2023 | Leestijd: 10 min

Als het om elektrificatie gaat, heeft Mercedes van niemand lessen te krijgen. Naast de 100 procent elektrische modellen (EQA, EQB, EQC, EQE, EQS en EQV) blijft het merk een breed gamma aan plug-inhybrides lanceren zoals de C 300 e, die vandaag opvalt als dé referentie ter zake. Deze W206-generatie betekent namelijk de doorbraak qua autonomie: dankzij een batterij van 25 kWh claimt deze C-Klasse een elektrische autonomie van meer dan 100 km.  Zoek niet verder, dit aanbod is uniek op de markt.

Mercedes-C-PHEV-300e-02

Advertentie – lees hieronder verder

De nieuwe generatie van de C-Klasse is groter dan zijn voorganger. Hij werd 9 cm langer (4,79 m tegen 4,70 m), terwijl de wielbasis met 3 cm groeide voor meer ruimte achterin. Slecht nieuws is er echter over de kofferruimte, waar de installatie van de grote batterij knabbelt aan het beschikbare volume. Dat bedraagt 360 of 1.375 liter met neergeklapte achterbank, tegenover 490 en 1.510 liter in de andere breakversies van de C-Klasse. Opgelet, in de sedanversie daalt dit nog tot 315 liter, wat zelfs minder is dan in een A-Klasse. Voor een minimum aan veelzijdigheid is de break vanzelfsprekend en moet je rekenen op een meerprijs van 1.452 euro.

Mercedes-C-PHEV-300e-07

Meer dan 100 km elektrisch

Met een batterijcapaciteit van 25,4 kWh kunnen we zeggen dat de C 300 e de lat zeer hoog legt. Even hoog zelfs als een kleine elektrische auto. Ter vergelijking: een Smart EQ heeft 17,6 kWh, een Dacia Spring 27,4 kWh en een BMW 3 Reeks plug-in 12 kWh. Het resultaat is een (theoretische) elektrische autonomie tot 113 km (volgens WLTP en naargelang de versie), terwijl de beste concurrenten stoppen bij zowat de helft van dat rijbereik. Positief is dat ook de nodige extra’s voorzien zijn om deze elektrische energie optimaal te kunnen gebruiken. Vaak wordt de laadsnelheid verwaarloosd, maar deze PHEV beschikt over een Combo CCS-stekker om gelijkstroom te laden (snelladen) aan 55 kW. Zo kun je in amper een half uur ‘elektronen tanken’. Opmerkelijk. En wie laadt met wisselstroom wordt evenmin teleurgesteld, want het vermogen gaat tot 11 kW.

Mercedes-C-PHEV-300e-04

Nog op technisch vlak gebruikt de C 300 e een nieuwe, 204 pk sterke tweeliter viercilinder turbobenzine, gekoppeld aan een forse 129 pk sterke elektromotor. Het gecombineerde vermogen loopt hiermee op tot 313 pk en wordt via de negentrapsautomaat naar de achterwielen gestuurd. De prestaties zijn navenant, met een spurt van 0 tot 100 km/u in 6,2 seconden en een maximumsnelheid van 240 km/u. Niet slecht voor een ‘groene’ auto met – als je ecologisch rijdt – een theoretisch brandstofverbruik van 0,7 l/100 km en een CO2-uitstoot van 17 g/km.

100 procent elektrisch rijden? Een gewoonte

Terwijl bestuurders van een plug-inhybride vaak met de vinger worden gewezen omdat ze de batterij van hun auto niet opladen, wordt 100 procent elektrisch rijden snel een gewoonte achter het stuur van de C 300 e. Dat is normaal, want hij kan in praktijk perfect een traject van 100 km afleggen in de elektrische modus. Dit konden we zelf ervaren op een traject met 30 procent autosnelwegen, voorafgegaan door secundaire wegen en stadswegen.

Ondanks de koude van de maand december, haalden we op een eerste snelwegtraject aan 120 km/u op een enkele batterijlading 77 km met een gemiddeld verbruik van 23,9 kWh/100 km (lichtjes verhoogd door de verwarming). Op een ander, gevarieerder en minder snel traject legden we tot 100 km af met een gemiddeld verbruik van 22,2 kWh/100 km. We moeten toegeven dat dat een mooi resultaat is, hoewel andere plug-inhybrides in staat zijn om minder te verbruiken. Maar dat is wellicht de prijs die je betaalt voor een PHEV met zo’n grote batterij: deze auto weegt maar liefst 2.120 kg. Waarschijnlijk ligt het verbruik wel iets lager in de zomer.

Mercedes-C-PHEV-300e-06

Uiteraard schakelt de elektronica bij een lege batterij automatisch over op de verbrandingsmotor, die dan gebruikt wordt zoals in een klassieke full hybrid, wat betekent dat de auto zijn vier cilinders uitschakelt wanneer de motorbelasting het toelaat en een beroep doet op wat er nog rest in de batterij (of de stroom die opnieuw opgewekt wordt) om deze break aan te drijven. Deze hybridemodus werkt vrij goed, in die zin dat de verbrandingsmotor schokvrij wordt ingeschakeld, wat bijdraagt tot het rijcomfort. De interface laat niet toe om de batterij geforceerd op te laden met de verbrandingsmotor. Ook niet slecht, want zo’n proces doet alle inspanningen om fossiele brandstof te besparen teniet en uiteindelijk ook het voordeel van een plug-inhybride.

We moeten ook even stilstaan bij het verbruik van de verbrandingsmotor die – zo moeten we toegeven – vrij dorstig is. Tijdens onze test schommelde het verbruik, zodra de batterij leeg was, rond de 9,6 l/100 km in een stedelijke omgeving. Een hoog resultaat want op het traject van 32 km legden we toch 8 km af in de elektrische modus, volgens de boordcomputer. We stellen ons niet alleen vragen bij de zuinigheid van de hybridemodus, maar ook bij het rendement van de tweeliter. Tijdens een weinig belastende snelwegrit van 50 km (waarvan 7 afgelegd in de elektrische modus) verbruikte de auto 7,8 l/100 km. Ook hier speelt het gewicht duidelijk een (negatieve) rol. Om binnen de lijntjes te kleuren, kun je dus beter zo vaak mogelijk opladen, waardoor je dankzij de werkelijke elektrische autonomie het brandstofverbruik tot nul kunt beperken, tenminste op dagelijkse trajecten.

Mercedes-C-PHEV-300e-03

Sterke prestaties

Met 313 pk en 550 Nm onder het gaspedaal zijn de prestaties van deze C 300 e Break interessant en de hernemingen levendig en lineair. Wel merken we op dat de verbrandingsmotor tijdens krachtig accelereren iets te luidruchtig klinkt, wat niet echt past bij de status van deze Mercedes. Daarnaast is de negentrapsautomaat relatief traag en schokt hij soms lichtjes, wat wel jammer is. Idem voor de ‘passieve’ ophanging die oneffenheden in het wegdek wel goed opvangt maar de ophanging vertraagt de bewegingen van het koetswerk (wellicht opnieuw door het gewicht). Op dit punt zijn we beter gewoon van Mercedes. Een actieve ophanging kan zeker een antwoord bieden op dit fenomeen.

Conclusie

Op het vlak van plug-inhybrides neemt Mercedes duidelijk een enorme voorsprong met deze C 300 e, die in de praktijk een autonomie van 100 km haalt met een enkele batterijlading. Dat is een record die het belang van de plug-inhybrides nog wat kan verlengen, aangezien de benzinekosten sinds 1 januari 2023 nog maar voor 50 procent fiscaal aftrekbaar zijn. Kunnen beschikken over een grotere batterij is dus van groot belang. Als je natuurlijk verder rekent, dan stel je vast dat bepaalde 100 procent elektrische concurrenten zowat even duur zijn (zoals de BMW i4 eDrive40 of Tesla Model 3 Long Range, maar dat zijn natuurlijk geen breaks). De juiste keuze maken, is momenteel niet gemakkelijk…

Mercedes-C-PHEV-300e-05

De Mercedes C 300 e Break in cijfers

Motor: 2 liter, 1.999 cm³ (204 pk) + 1 elektromotor (129 pk), 313 pk in gecombineerde modus
Aandrijving: op de achterwielen
Versnellingsbak: automaat, negen versnellingen
L/l/h (mm): 4.751/1.820/1.458
Leeggewicht (kg): 2.120
Koffervolume (l): 360 tot 1.375
0 tot 100 km/u (sec): 6,2
Topsnelheid (km/u): 240 km/u
WLTP-verbruik (l/100 km): 0,7
CO2: 17 g/km
Prijs: 61.710 euro
Belasting op inverkeerstelling: Vlaanderen: € 50,38 euro, Wallonië en Brussel: € 2.478
Verkeersbelasting: Vlaanderen: € 230,86, Wallonië en Brussel: € 486,02
Ecomalus Wallonië: –

Score van de redactie

Pluspunten

  • Record elektrische autonomie
  • Aangename prestaties
  • Algemeen comfort
  • Technologie
  • Toegenomen binnenruimte

Minpunten

  • Luidruchtige verbrandingsmotor
  • Hoog benzineverbruik
  • Onvoldoende schokdemping
  • Gekrompen koffer
  • Hoge prijs, dure opties

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie