Met steeds warmere winters laten Europese automobilisten winterbanden steeds vaker links liggen ten gunste van 4-seizoensbanden. Vele bestuurders doen zelfs het hele jaar door met hun zomerbanden. In sommige Europese landen zijn winterbanden echter verplicht. Dit is bijvoorbeeld het geval in Oostenrijk, maar ook in Duitsland wanneer het op de baan echt winters is, d.w.z. wanneer de weg bedekt is met sneeuw of ijs.
Toch kiezen automobilisten ook in Duitsland steeds vaker voor 4-seizoensbanden, die voldoende schijnen te zijn voor winters weer. Is dit een goed idee? Niet noodzakelijk. Vanaf 1 oktober 2024 wijzigt Duitsland de verkeersregels, en in het bijzonder een aantal paragrafen over winter- en vierseizoenenbanden.
M+S
Tot nu toe werden banden met de aanduiding M+S, wat staat voor Mud + Snow, beschouwd als winterbanden of 4-seizoensbanden. Dit is een oude wetgeving en verwijst in feite naar banden met een meer lamellair profiel (d.w.z. meer insnijding), maar waarvan het rubber in feite geen additieven bevat (silica, enz.) die helpen om grip te behouden bij koud weer. Ook hebben deze banden geen “lamellen” die bedoeld zijn om de sneeuw te grijpen.
Vanaf oktober 2024 wordt alleen het alpinesymbool geaccepteerd, ook wel bekend als de “Three Peak Mountain Snow Flake” of 3PMSF, een symbool dat een berg voorstelt met een sneeuwvlok erin gegraveerd. Deze markering garandeert de minimale prestaties van een winter- of vierseizoensband in extreme omstandigheden: goede tractie, rem- en bochtenprestaties.
Advertentie – lees hieronder verder
Banden wisselen
De 3PMSF-markering, die in 2018 werd geïntroduceerd, is overgenomen door alle grote fabrikanten van winter- of vierseizoensbanden. Maar dit geldt niet voor allemaal, met name voor de meer exotische merken die nog steeds het M+S-logo gebruiken dat, zoals we hebben gezien, niet geschikt is voor rijden op sneeuw of ijs. Heb jij beide logo’s op je banden? Dan is dat geen probleem. Maar als het 3PMSF-logo ontbreekt, zijn je banden zomerbanden en mogen ze in Duitsland niet worden gebruikt in winterse omstandigheden.
Denk aan de veiligheidsvoordelen van winter- of 4-seizoenenbanden als het weer slechter wordt. Maar ook het feit dat de Duitse politie boetes oplegt voor het niet naleven van de wet. Als je de wet overtreedt, krijg je een boete van 60 euro, die kan oplopen tot 80 euro als je andere weggebruikers hindert (door bijvoorbeeld een weg te blokkeren). En dat is nog niet alles: de boete loopt op tot 100 euro als je geacht wordt een dreigend gevaar te vormen, en tot 120 euro in het geval van een ongeluk. En het zal altijd de slecht uitgeruste bestuurder zijn die in gebreke blijft
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be