Geflitst aan 235 km/u, maar rechter veroordeelt… passagier

Dit is een vreemd verhaal uit de rechtbank van Sint-Niklaas, waar een man moest verschijnen omdat hij aan 235 km/u geflitst was. Alleen was hij niet de bestuurder, maar de passagier. En hij kreeg een boete van 2.000 euro…

Gepubliceerd op 23 september 2023
Leestijd : 2 min

Deel

Geflitst aan 235 km/u, maar rechter veroordeelt… passagier

Het recente verdict uitgesproken door de politierechtbank van Sint-Niklaas is op meer dan één vlak verrassend. Het gebeurt zelden dat mensen veroordeeld worden wegens overdreven snelheid die niet achter het stuur zaten. Het verhaal begon zo: op de E17 werd een man achter het stuur van een krachtige auto opgemerkt en achtervolgd door een politievoertuig. Tijdens de achtervolging registreerden de agenten een snelheid van 235 km/u, een stevige overtreding. Tot zover niets verrassends.

Maar in de rechtszaal verklaarde de bestuurder dat zijn neef in de auto zat en hem had aangemoedigd om de auto tot het uiterste te drijven omdat de vriendin van de neef op de achterbank klaagde over buikpijn. De neef vroeg de bestuurder het gaspedaal in te trappen om zo snel mogelijk thuis te geraken. En dat deed de bestuurder.

Jaar rijbewijs kwijt

De twee beklaagden hebben allebei de overtredingen toegegeven, waardoor de rechter snel een beslissing kon nemen. En tegen alle verwachtingen in, was het de passagier die een zware straf kreeg: een intrekking van het rijbewijs voor een jaar en een boete van 2.000 euro. De rechter baseerde zijn beslissing op het principe dat de bestuurder nooit zo hard zou gereden hebben als hij er niet was toe aangezet en dat hij daarom niet direct verantwoordelijk was voor de overtreding. Dit gezegd zijnde, wordt de bestuurder ook gestraft met een rijverbod van drie maanden en een boete van 1.600 euro. Maar dat is een lichtere straf dan die voor de passagier.

Sinds enkele maanden is het aanzetten of verheerlijken van snelheid strafbaar in België, een maatregel die genomen werd na de tragedie in Strépy-Bracquegnies, maar ook om de straatraces tegen te gaan die de laatste tijd toenemen in de steden. Volgens het parket kan zelfs uitdagen al bestraft worden. Concreet variëren de boetes van 320 tot 4.000 euro en het bijhorende rijverbod van acht dagen tot vijf jaar.

Advertentie – lees hieronder verder

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Lees meer over
Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Boetes
Misbruiken lokale overheden trajectcontroles om geld te verdienen?

De wildgroei van trajectcontroles – vooral in Vlaanderen – wordt vaak voorgesteld als een maatregel voor de verkeersveiligheid. Maar vooral de schatkist van de gemeentes lijkt ervan te profiteren, want zij kunnen administratieve boetes opleggen voor kleine overtredingen. Vlaanderen wil dit controleren en ervoor zorgen dat lokale overheden geen misbruik maken van de situatie. Zal het huidige repressieve beleid veranderen?

Tot 06:00 3 min David Leclercq
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.