Boetes

Geflitst aan 235 km/u, maar rechter veroordeelt… passagier

Dit is een vreemd verhaal uit de rechtbank van Sint-Niklaas, waar een man moest verschijnen omdat hij aan 235 km/u geflitst was. Alleen was hij niet de bestuurder, maar de passagier. En hij kreeg een boete van 2.000 euro…

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 23 sep. 2023 | Leestijd: 3 min

Het recente verdict uitgesproken door de politierechtbank van Sint-Niklaas is op meer dan één vlak verrassend. Het gebeurt zelden dat mensen veroordeeld worden wegens overdreven snelheid die niet achter het stuur zaten. Het verhaal begon zo: op de E17 werd een man achter het stuur van een krachtige auto opgemerkt en achtervolgd door een politievoertuig. Tijdens de achtervolging registreerden de agenten een snelheid van 235 km/u, een stevige overtreding. Tot zover niets verrassends.

Maar in de rechtszaal verklaarde de bestuurder dat zijn neef in de auto zat en hem had aangemoedigd om de auto tot het uiterste te drijven omdat de vriendin van de neef op de achterbank klaagde over buikpijn. De neef vroeg de bestuurder het gaspedaal in te trappen om zo snel mogelijk thuis te geraken. En dat deed de bestuurder.

Advertentie – lees hieronder verder

Jaar rijbewijs kwijt

De twee beklaagden hebben allebei de overtredingen toegegeven, waardoor de rechter snel een beslissing kon nemen. En tegen alle verwachtingen in, was het de passagier die een zware straf kreeg: een intrekking van het rijbewijs voor een jaar en een boete van 2.000 euro. De rechter baseerde zijn beslissing op het principe dat de bestuurder nooit zo hard zou gereden hebben als hij er niet was toe aangezet en dat hij daarom niet direct verantwoordelijk was voor de overtreding. Dit gezegd zijnde, wordt de bestuurder ook gestraft met een rijverbod van drie maanden en een boete van 1.600 euro. Maar dat is een lichtere straf dan die voor de passagier.

Sinds enkele maanden is het aanzetten of verheerlijken van snelheid strafbaar in België, een maatregel die genomen werd na de tragedie in Strépy-Bracquegnies, maar ook om de straatraces tegen te gaan die de laatste tijd toenemen in de steden. Volgens het parket kan zelfs uitdagen al bestraft worden. Concreet variëren de boetes van 320 tot 4.000 euro en het bijhorende rijverbod van acht dagen tot vijf jaar.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon