Boetes

Geflitst bij 143 km/u in plaats van 70 km/u en… vrijgesproken!

Dit is een nieuwsfeit dat een precedent schept: in het arrondissement Hoei werd een motorrijder geflitst aan 143 km/u terwijl de maximumsnelheid 70 km/u bedroeg. Verrassend genoeg werd de dader vrijgesproken en wel om een reden die veel vaker voorkomt dan men denkt…


David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 8 feb. 2023 | Leestijd: 4 min

Op 18 juli 2021 werd in de gemeente Burdinne een motorrijder geflitst. De geregistreerde snelheid was 143 km/u in plaats van 70 km/u. Met meer dan het dubbele van de toegestane snelheid was het natuurlijk moeilijk om aan een rechtszaak te ontsnappen. Behalve dat de rechtbank de motorrijder in kwestie net heeft vrijgesproken, die dus zo vrij als een vogel en zonder straf is vertrokken. Verrassend? Niet echt…

Gocar heeft al eens vermeld dat de verzending van boetes is geregeld en dat de boete binnen 14 dagen na de overtreding moet worden meegedeeld. Dit betekent dat als je op de 1e van de maand wordt geflitst, het PV uiterlijk op de 14e van dezelfde maand in je brievenbus moet liggen, ongeacht of er feestdagen zijn of niet.

Advertentie – lees hieronder verder

Probleem van data

Dit datumprobleem lijkt een terugkerend probleem te zijn, aangezien de datum die authentiek is, de poststempel is en niet de datum van verzending die op het biljet wordt vermeld. Volgens deskundigen aan de balie probeert de politie vaak mensen te laten geloven dat het PV op tijd is verstuurd. Dit is vaak niet het geval. Voor sommige advocaten is deze praktijk fundamenteel oneerlijk en zij aarzelen niet om deze boetes onwettig te noemen!

harley-davidson-wdc9ZAiwBB4-unsplash

Wij vroegen ons echter af of een rechter de redenering van de advocaat van een dader zou volgen. En het antwoord is positief, want in Hoei heeft de behandelende rechter dit argument bekrachtigd: de bekeuring die onze motorrijder ontving (de overtreding was begaan op 18 juli, weet je nog) was gedateerd op 30 juli, maar de poststempel gaf 2 augustus aan.

De rechter motiveerde zijn beslissing als volgt, zoals Sud Presse meldt: “het rapport verliest zijn bijzondere bewijskracht zolang het tegendeel niet bewezen is en geldt dus alleen als eenvoudige informatie“. Er is echter op gewezen dat in dit geval ook de nummerplaat op de flitsfoto niet heel duidelijk was, een element dat ook een rol kan hebben gespeeld bij de beslissing van de rechter.

Geen geïsoleerd geval

Volgens advocaat Bruno Gysels, die de zaak van deze motorrijder bepleitte, is dit geen alleenstaand geval. En daarom verzoekt hij automobilisten en andere verkeersovertreders om de data op de boetes die zij kunnen krijgen te controleren. Er is echter op gewezen dat deze datumlogica alleen geldt voor grote verkeersovertredingen die leiden tot een verwijzing naar de politierechter, d.w.z. bekeuringen die niet gepaard gaan met onmiddellijke invordering. Voor deze laatste is de enige authentieke datum de datum van het PV, omdat de stukken niet door het postkantoor zijn verzegeld. Een gewaarschuwd man…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon