Het aantal rijbewijzen in België dat wordt ingetrokken na een overtreding neemt elk jaar toe. In 2022 waren het er ongeveer 105.000, volgens gegevens van VIAS. Dit is vooral het geval voor mensen die vluchtmisdrijf plegen of mobiel bellen achter het stuur. Deze straf is uiteraard een zwaar juk voor de overtreder, die te voet of met het openbaar vervoer verder moet, of carpoolt wanneer dat mogelijk is.
HLN sprak met de rechtbank van Aalst, die bekend staat om haar harde aanpak van overtreders. Het parket zegt dat de intrekking van het rijbewijs vaak wordt opgelegd aan recidivisten, meestal mensen met een alcohol- of drugsprobleem. Maar er stelt zich een probleem: steeds meer bestuurders van wie het rijbewijs werd ingetrokken, nemen gewoon een nieuw rijbewijs. Dit is hoe het werkt.
Mazen in de wet
Werd je rijbewijs ingetrokken en heb je toch een ander tot je beschikking? Dat kan, dankzij een fout in het systeem. Voordat ze naar de politierechtbank gaan om hun rijbewijs in te leveren, begeven deze overtreders zich vooraf naar het politiebureau. Ze dienen een klacht in over het verlies of de diefstal van hun rijbewijs waarop ze een attest en een duplicaat van het aanvraagformulier ontvangen. Het enige dat hen daarna nog rest, is naar het gemeentehuis gaan voor een nieuw rijbewijs, wat volkomen legaal is omdat de veroordeling nog niet in het dossier van de persoon staat. Een slinkse truc.
Het resultaat is dat de bestrafte bestuurder weliswaar zijn rijbewijs inlevert bij de griffie van de rechtbank, maar dat hij een tweede kopie in zijn bezit heeft die hij bij een politiecontrole kan tonene. En dat werkt in veel gevallen, want de politieagent heeft vaak niet de tijd om de geldigheid van het document op een andere manier dan visueel te controleren.
Advertentie – lees hieronder verder
Sancties ondanks alles
Als de bestuurder aan een grondige controle wordt onderworpen, bijvoorbeeld bij een ongeval waarbij de politie ter plekke komt, dan zal de agent natuurlijk de waarheid ontdekken via de federale database. In deze gevallen volgen er strenge straffen, want het nieuwe oordeel van de rechtbank over het lot van de overtreder gaat dan over niet meer en niet minder dan valsheid in geschrifte en valse verklaringen. De boete kan variëren van 200 tot 2.000 euro, terwijl er ook een gevangenisstraf van 8 dagen tot 2 jaar kan worden opgelegd. Het verbod op de rijbevoegdheid blijft uiteraard bestaan, voor een periode van 8 dagen tot 5 jaar, afhankelijk van het geval.
De rechters vragen zich af waarom België nog steeds geen digitaal rijbewijs heeft ingevoerd dat meteen een einde kan maken aan dit soort praktijken. Een eenvoudige deactivering zou het rijbewijs dan ongeldig maken voor de door de rechter bepaalde periode, zonder enige mogelijkheid een nieuw exemplaar te verkrijgen. Ondertussen voeren sommige politiezones hun controles op om deze houders van een dubbel rijbewijs op te sporen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be