Voor de Belgische overheid was 2024 een uitstekend jaar op het vlak van boetes. Automobilisten betaalden 576,8 miljoen euro, een stijging van 7% tegenover 2023 (535,7 miljoen euro). Vanuit het standpunt van de overheid gezien, is het dus een winstgevende activiteit en verdienen de investeringen zichzelf terug...
Zoals te verwachten, nemen de onmiddellijke inningen (die niet voor de rechtbank komen) het leeuwendeel van dit bedrag voor hun rekening: 400,7 miljoen. Ook hier is er een stijging, want in 2023 bedroeg het bedrag van dergelijke boetes 368,7 miljoen. Komt er geen betaling na de onmiddellijke inning, dan volgt een minnelijke schikking. Deze boetes waren goed voor 42,8 miljoen euro, tegenover 33 miljoen euro in 2023. Als de overtreder nog altijd niet betaalt, volgt een schriftelijk bevel tot betaling met mogelijke inbeslagname. In 2024 bedroeg liep dit type boetes op tot 13,6 miljoen euro, tegenover 11,3 miljoen euro in 2023. Tot slot hebben ook de rechtbanken bijgedragen aan deze financiële ‘meevaller’, met vonnissen die vorig jaar 91,4 miljoen euro opbrachten, tegenover 86,9 miljoen het jaar daarvoor. Zoals je ziet, worden betalingen duidelijk beter opgevolgd en uitgevoerd.
Herverdeling
Al dit geld komt terecht op één enkele bankrekening van de FOD Financiën, die niet betrokken is bij deze invorderingsmethodes. Maar wat gebeurt er met het geld van de verkeersboetes? Het wordt deels herverdeeld in het Verkeersveiligheidsfonds dat, zoals de naam doet vermoeden, opnieuw geïnvesteerd wordt in veiligheid.
Denk echter niet dat al het geld hiervoor gebruikt wordt. De cijfers zijn moeilijk te achterhalen, maar als we ons baseren op de gegevens van 2022, gaat een groot deel van de taart naar de federale begroting (algemene werking). Dat jaar ging 171 miljoen euro naar Vlaanderen, 82 miljoen euro naar Wallonië en 21 miljoen euro naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Advertentie – lees hieronder verder
Een deel van de inkomsten uit boetes gaat naar het Verkeersveiligheidsfonds, dat in 2004 door de regering werd opgericht om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. Het gaat om ongeveer 200 miljoen euro. Dit geld vloeit voornamelijk terug naar de lokale politiezones om nieuwe uitrusting te betalen (flitspalen, alcoholtests enzovoort) en om bepaalde verbeteringen door te voeren.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be