In België is het, net als in de rest van Europa, verboden om je mobiele telefoon te gebruiken achter het stuur. Daar zijn goede redenen voor: het gsm-gebruik leidt bestuurders af, wat leidt tot 150 doden per jaar (8% van het totaal). En dan hebben we het nog niet over de lichte of zware gewonden. Volgens verschillende studies verhoogt gsm-gebruik het risico op een ongeval met een factor 3,6 en zelfs 12 wanneer je een bericht schrijft of een nummer ingeeft.
Een onderzoek van PLOS One onthult dat dit gedrag niet alleen gevaarlijk is, maar ook wijst op verontrustende persoonlijkheidskenmerken bij mensen die zich hieraan schuldig maken. Vooral berichten schrijven achter het stuur zou duiden op narcisme, machiavellisme en zelfs psychopathie.
Behoefte aan bewondering?
Het onderzoek toont aan dat sommige bestuurders niet kunnen weerstaan aan de drang om hun gsm te controleren op nieuwe meldingen of berichten. Dit gedrag zegt ook iets over hun persoonlijkheid. Volgens de analisten van PLOS One hebben deze mensen een constante behoefte aan bewondering, de neiging om te manipuleren en een gebrek aan schuldgevoel, wat al blijkt uit het feit dat ze hun telefoon gebruiken terwijl het verboden is.
Advertentie – lees hieronder verder
Deze karaktertrekken worden verklaard: narcisme is de constante behoefte aan waardering en aandacht. Deze personen kunnen hun ogen niet van hun telefoon afhouden, zelfs niet voor een paar minuten. Het komt erop neer dat ze zich gevleid voelen als ze een nieuwe melding krijgen. Machiavellisme daarentegen duidt op kille, berekende manipulatie met als doel te krijgen wat je wilt, zonder rekening te houden met de mogelijke gevolgen van een ongeluk. Andere weggebruikers zijn van weinig of geen belang. Hoe zit het met psychopathie? Dit gedrag blijkt uit de afwezigheid van aandacht voor anderen en ongevoeligheid voor de emoties van anderen.
Gezien het aantal mensen dat hun telefoon achter het stuur gebruikt, kunnen we ons afvragen of de meeste bestuurders dan psychopaten zijn. Dat is wellicht een brug te ver. Wat we vooral moeten begrijpen, is dat de maatschappij steeds individualistischer wordt. En dat mensen steeds meer communiceren via toestellen en minder face-to-face. Deze gewoonte raakt steeds meer verankerd, maar is duidelijk schadelijk, zowel voor ons psychologisch evenwicht als voor andere weggebruikers die het slachtoffer kunnen worden.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be